Cu un nivel al reciclării de 11%-12% din deșeurile municipale, comparativ cu aproape 50% cât reprezintă media europeană, România este încă departe de obiectivele stabilite la nivelul Uniunii Europene în acest domeniu. Vestea bună însă este că începând cu 30 noiembrie 2023, România a devenit cea de-a unsprezecea țară din Europa care implementează un sistem de tip SGR, după Norvegia, Danemarca, Germania, Belgia, Islanda, Estonia, Slovacia, Republica Cehă, Letonia și Lituania.

De Anda Sebesi

 

Conform obiectivelor Uniunii Europene, România trebuie să atingă până în 2026 ținta de colectare și returnare a ambalajelor SGR pentru producători, de 85% pentru ambalaje de tip sticlă, 90% pentru cele din plastic și 90% pentru metal. În ceea ce privește economia circulară, România este abia la începutul tranziției spre una de acest fel, pornind de la o economie liniară. În prezent, economia românească este circulară în proporție de doar 1,3%, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Prin Sistemul de Garanție-Returnare, România ar putea colecta 7 miliarde de ambalaje anual, plasându-se astfel pe locul 2 după Germania, care procesează 18 miliarde de ambalaje pe an, conform datelor anunțate de Ministerul Mediului. Totodată, România va colecta și poate recicla de 3,5 ori mai multe ambalaje decât Slovacia, de exemplu, care are de colectat și reciclat aproximativ 2 miliarde de ambalaje pe an, potrivit datelor RetuRO. Conform estimărilor Institutului pentru Politici de Mediu din Slovacia, aproximativ un 1,35 miliarde de ambalaje PET și doze de băuturi sunt plasate pe piața lor, anual. Iar România are un potențial de desfacere de aproximativ 6 ori mai mare.

Prin proiectul SGR, România are capacitatea să recicleze o cantitate mult mai mare de deșeuri în următorii ani și astfel să obțină un avans de reciclare cu până la 80%, devenind un reper al economiei circulare și un model în acest sens la nivel internațional, fiind cel mai mare sistem de acest tip, în care întregul proces este centralizat.

Iar lucrurile încep să se contureze în această direcție, fie și dacă luăm în calcul faptul că în 3 luni de funcționare a Sistemului de Garanție-Returnare în România, din cele peste 500 de milioane de ambalaje care au fost puse pe piață în această perioadă, peste 23 milioane de ambalaje au fost returnate de consumatori prin acest sistem.

În plus, în primele trei luni de funcționare, rata de colectare prin SGR a crescut de aproape 700 de ori, respectiv de la 31.000 de ambalaje la 21 de milioane. Mai mult decât atât, din cei 80.000 de comercianți de băuturi vizați de SGR, care trebuie să implementeze facilități pentru colectarea celor 7 miliarde de ambalaje, 67% s-au înscris în sistem până la data de 11 martie, iar o treime dintre comercianți (37.5%) sunt pregătiți deja pentru SGR și au organizat puncte de returnare.

 

Infrastructura este esențială

Însă, pentru ca întregul sistem să poată funcționa la capacitate maximă, infrastructura de colectare este esențială. Astfel, în prezent, la nivel național există două centre de sortare și numărare a ambalajelor de băuturi, unul la Giarmata, cu o suprafață de aproximativ 4.400 metri pătrați (județul Timiș) și unul la Bonțida, cu o suprafață de 7.800 metri pătrați (județul Cluj). Cele două centre au o capacitate cumulată de procesare de 1,4 miliarde de ambalaje SGR pe an (aproximativ 20% din piața estimată de ambalaje SGR). Investițiile nu se opresc aici. Infrastructura de centre regionale pentru Sistemul de Garanție-Returnare va fi dezvoltată treptat de RetuRO, până la finalul anului, simultan cu creșterea volumului de ambalaje de băuturi puse pe piață de producători, returnate de consumatori și colectate de comercianți. De altfel, în următoarele 3 luni, alte 5 centre vor fi deschise în Brașov, Bacău, Ilfov, Prahova și Dolj și peste 500 de locuri de muncă verzi vor fi create în centrele de sortare și numărare ale RetuRO din întreaga țară. Investiția în infrastructura de procesare a ambalajelor SGR reprezintă cea mai mare parte din finanțarea 100% privată obținută de RetuRO de la ING Bank, în cadrul unuia dintre cele mai mari credite private acordate în România pentru proiecte de mediu, în valoare de peste 85 milioane de euro.

Mai mult de un ambalaj pentru fiecare român

Odată cu lansarea SGR în România, RetuRO a lansat campania “Hora Reciclării” cu scopul de a încuraja toți românii să adopte noile măsuri de reciclare și să educe publicul cu privire la rolul și importanța lor în asigurarea unui mediu mai curat și mai verde. Iar efectele au fost vizibile, ținând cont de faptul că în trei luni de la lansare, consumatorii au returnat peste 23 de milioane de ambalaje, la o populație de aproximativ 18 milioane de locuitori. Cu alte cuvinte, românii au auzit de SGR și conștientizează că ambalajele au valoare prin trei mesaje simple: Căutăm în magazine etichete cu simbolul „Ambalaj cu garanție” și plătim garanția de 50 de bani; Returnăm ambalajele în stare intactă la un punct de returnare; Recuperăm garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj.

SGR RetuRO tinte reciclare Romania 2024

SGR RetuRo Infografic 3 luni 2024