Școlile din România sunt invitate să devină campioni ai reciclării și să câștige premii în valoare totală de peste 250.000 lei, în cadrul celui mai nou proiect național de educație ecologică și colectare separată a deșeurilor, Campionatul Reciclării. Proiectul este dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow și Kaufland România, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și RetuRO.

Proiectul se adresează unităților de învățământ primar, gimnazial și liceal publice din localitățile în care există magazine Kaufland și se va desfășura în perioada martie-iunie 2023. Școlile sunt invitate să se înscrie, începând cu data de 13 martie, pe platforma www.campionatul-reciclarii.ro, unde pot găsi și regulamentul competiției.

În baza punctelor primite pentru implicarea în activitățile proiectului, școlile vor putea câștiga premii în valoare totală de peste 250.000 lei, după cum urmează: Premiul I – 100.000 lei, Premiul II – 50.000 lei, Premiul III – 25.000 lei și 7 premii regionale în valoare de 12.500 lei. Premiile vor consta în investiții în infrastructura educațională a unităților de învățământ, în funcție de nevoile acestora și contravaloarea sumei câștigate.

Proiectul se adresează atât elevilor, cât și cadrelor didactice și părinților, care sunt invitați să contribuie la activitatea de colectare a deșeurilor și să susțină astfel școala din comunitatea lor. De asemenea, inițiativa vine în întâmpinarea programului național Săptămâna Verde și subscrie obiectivelor Strategiei Naționale de Educație privind Mediul și Schimbările Climatice pentru 2023-2030, adoptată la începutul acestui an de Guvernul României.

Colectarea separată și reciclarea deșeurilor constituie una dintre cele mai importante provocări de mediu pe care România le întâmpină la ora actuală. Țara noastră a ratat ținta de reciclare de 50% impusă de Uniunea Europeană în 2020, având o rată de reciclare de sub 15%, în timp ce 70% din deșeurile municipale pe care le generăm ajung la gropile de gunoi.

România se află în momentul de față într-un punct cheie în ceea ce privește reciclarea deșeurilor, prin implementarea Sistemului de Garanție-Returnare. Ne bucurăm că, alături de Kaufland România, am reușit să creăm, prin Campionatul Reciclării, prima campanie națională care pune populația față în față cu această infrastructură de colectare, care va ajuta țara noastră să recupereze decalajul acumulat în ultimii ani în ceea ce privește rata de reciclare” a declarat Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow.

Proiectul îmbină componenta de educație ecologică cu activitatea de colectare a deșeurilor în automatele de colectare disponibile în magazinele Kaufland din toată țara. Astfel, ne bucurăm că prin această campanie reușim să venim în sprijinul promovării Sistemului de Garanție-Returnare și să desfășurăm în premieră pentru România o campanie națională de educație pentru mediu, concepută pentru a promova această soluție în rândul cetățenilor, și să investim, prin premiile oferite, în sistemul de învățământ românesc”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.