Asociația Școala Încrederii lansează campania media a proiectului „Școala Tinerilor Profesori de Încredere”, prin care creează context de conștientizare asupra importanței formării inițiale din sistemul de educație, dar și continue, a tinerilor profesori. Campania surprinde declarații despre educația de acum și din trecut, colectate de la elevi și cadre didactice, care vin ca un input generațional din culisele vieții de profesor din sistemul de educație românesc de stat.

Cifrele învățării continue (Lifelong Learning) arată că România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la participarea adulților în programe de acest fel (Eurostat, 2023). Cauzele pentru care profesorii renunță la mentorat sau la formare profesională continuă sunt lipsa timpului, epuizare fizică și mentală, supraîncărcarea cu sarcini birocratice ori insecuritate privind dezvoltarea personală într-un mediu care, uneori, poate fi resimțit solitar. Într-un astfel de context, tinerii, care își doresc o carieră în educație, se simt fie nepregătiți, fie au nevoie de programe de formare care să le ofere mai multe resurse aplicabile în sala de clasă ori de sprijin sau de un tutor care să îi ghideze.

„Școala Tinerilor Profesori de Încredere” a pornit de la nevoia de susținere a educației și formării în educație a studenților care parcurg modulul psihopedagogic în cadrul universităților din România. Proiectul, derulat pe o perioadă de doi ani, se adresează studenților la licență și masterat din universitățile românești (care urmează un program de nivel ISCED 6-8), cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 de ani, cu domiciliul în regiuni mai puțin dezvoltate.

Proiectul urmărește îmbunătățirea calității, a caracterului incluziv, a eficacității și a relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, inclusiv prin validarea învățării non-formale și informale. Obiectivul general al proiectului este creșterea relevanței formării profesionale pentru 280 studenți, prin organizarea a 280 stagii de practică la angajator. Perioada de derulare este 1 noiembrie 2024 – 31 octombrie 2026. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European + prin Programul Educație și Ocupare, cu buget alocat de 4.701.518,60 lei, având cod de identificare proiect 311739.

Școala Încrederii este o organizație neguvernamentală care din 2020 se dedică educației și formării comunității școlare, având în centrul programului – elevul – cu nevoile și dorințele individuale, pentru ca fiecare copil să se simtă văzut, auzit și ascultat. Programul Școala Încrederii este oferit gratuit către școlile de stat și reprezintă primul proces care transformă experiențele de învățare ale copiilor prin îmbunătățirea relației dintre elevi – profesori – părinți. În ultimii 4 ani, Școala Încrederii a ajuns la 284 de unități de învățământ, 144.413 de elevi, 10.992 de cadre didactice și 3.812 personal didactic auxiliar și nedidactic.