Asociația Sărbătoarea Gustului, în calitate de organizator, anunță încheierea celei de-a 8-a ediții a programului educațional național „Stil de viață sănătos, o alimentație diversificată și o atitudine eco-responsabilă” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, finanțat de Fundația Auchan cu 100.000 euro.
Programul este derulat cu scopul de a transmite generațiilor tinere principiile unei alimentații sănătoase, de calitate și gesturi responsabile față de mediul înconjurător. Acesta vine în sprijinul învățătorilor oferind suport didactic pentru modulul opțional de „alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos” inclus în programa școlară.
Programul Sărbătoarea Gustului, susținut de Ministerul Educației, s-a desfășurat în 6.000 de școli primare și de gimnaziu, în perioada 16 octombrie 2024 – 30 mai 2025, fiind dedicat elevilor de clasa a III-a și părinților acestora.
”Știm că hrana destinată consumului uman și animal generează 34% din emisiile globale de GES. 80% din ambalajele de uz casnic provin din alimente și astfel afectează 13 ODD (obiectivele de dezvoltare durabilă) din 17 definite de ONU. Din acest motiv e nevoie de un program național educațional care să fie benefic atât pentru binele personal, cât și pentru binele planetei”, a declarat Dobre Daniel, Co-fondator Sărbătoarea Gustului.
Programul educațional a fost completat și anul acesta de un turneu național de ateliere interactive: „Lecțiile de Gust”. Acestea au avut loc în 52 de școli din țară, în orașe precum București, Ploiești, Brașov, Sibiu, Timișoara, Deva, Arad, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Zalău, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Pitești, Suceava, Iași, Bacău, Galați, Constanța și Craiova. Astfel, în cadrul ediției 2024–2025 a programului „Lecțiile Gustului”, au fost parcurși peste 18.000 de kilometri, în 52 de zile. Inițiativa a ajuns în 21 de orașe și 52 de școli, implicând 196 de clase, aproximativ 5.150 de elevi de clasa a III-a și aproape 200 de cadre didactice.
Cu sprijinul Fundației Auchan, partener strategic și sponsorul principal al programului, elevii, împreună cu părinții și cadrele didactice, au avut parte atât de ateliere interactive, cât și de un caiet de exerciții pentru a lucra concret pentru îmbogățirea și deprinderea cunoștințelor și a gesturilor responsabile – pornind de la actul de a cumpăra local și de sezon, la a citi etichetele și a recunoaște siglele de calitate europene, până la a folosi eficient resursele naturale (apă, gaz, electricitate), necesare în procesul de gătit.
Ediția 2024–2025 a programului educațional a fost marcată de extinderea parteneriatelor instituționale, alături de susținerea tradițională a Ministerului Educației și a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, fiind cooptat și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Finalul ediției a avut loc în zilele de 28, 29 și 30 mai 2025, printr-o serie de acțiuni educaționale desfășurate în colaborare cu ANSVSA – Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, nou partener instituțional al programului.

Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate