Cu ocazia publicării rezultatelor financiare înregistrate în primul semestru al 2024, Grupul MOL anunță că serviciile de economie circulară au înregistrat rezultate negative ale profitului, determinate de abordarea conservatoare a înregistrării costurilor legate de Sistemul de garanție-returnare în Ungaria (DRS).
DRS este în funcțiune de la 1 ianuarie 2024 în Ungaria, cu aproximativ 3.100 de aparate automate de colectare (RVM) instalate și disponibile în cadrul rețelelor de retail. De la 1 iulie, sistemul DRS a început să funcționeze la nivel național și aproximativ 3 milioane de ambalaje de băuturi sunt repuse în circulație în fiecare zi prin intermediul acestuia.
”Compania noastră se confruntă cu multiple provocări. În primul rând, trebuie să ne asigurăm securitatea aprovizionării în regiune pe termen lung. În al doilea rând, continuăm să ne implementăm strategia de transformare, bazându-ne exclusiv pe resursele proprii, deoarece aceste programe de diversificare și transformare nu beneficiază de finanțare comunitară. În al treilea rând, rămânem angajați față de strategia noastră pe termen lung de a crea plus valoare și a oferi randament acționarilor noștri. Nu este ușor să atingem aceste obiective, în special având în vedere taxele guvernamentale și reglementările împovărătoare în regiunea CEE, care adaugă o presiune suplimentară asupra noastră. Acest lucru se reflectă în faptul că operațiunile noastre principale din Ungaria au avut o contribuție marginală asupra performanței financiare a Grupului MOL în 2024, până în prezent”, a declarat Zsolt Hernádi, Chairman și CEO al Grupului MOL.
Sistemul de garanție-returnare din Ungaria, denumit REpont, este administrat de către MOHU MOL Waste Management, o companie fondată de Grupul MOL, care în iulie 2023 a câștigat contractul de management al deșeurilor solide municipale la nivel național, pentru o perioadă de 35 de ani. Începând cu 1 ianuarie 2024, MOHU a preluat sarcina implementării DRS, prin înființarea a 1.800 puncte de colectare automate (RVM) în 1.400 de magazine. Prezența RVM-urilor este obligatorie în Ungaria pentru orice magazin cu suprafața mai mare de 400mp.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate