În 2022, peste 200 de copii din patru comunități Teach for Romania au primit consultații medicale și li s-au făcut analize gratuite în cadrul unei caravane mobile derulate împreună cu medicii din cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria.

În mediile vulnerabile, prea puțini copii au parte de investigații medicale. Cauzele sunt fie de natură financiară, fie din lipsa unei rutine a sănătății sau din lipsa de informare asupra stării de bine, de sănătate. Într-un studiu recent al organizației World Vision (2022), 45% dintre respondenţi au afirmat că nu făcut niciodată analize medicale copiilor, iar 31% sunt nemulțumiți de lipsa serviciilor medicale din comunitate (pediatrie, laborator, radiografie, ecografie). Procentele îngrijorător de mari ne-au confirmat ceea ce știam deja. În comunitățile vulnerabile, educația se confruntă cu multe provocări de natură socio-economică, accesibilitate, cultură școlară demotivantă, bullying, infrastructură medicală precară sau inexistentă, iar efectele se răsfrâng cu precădere asupra copiilor.

„Din grijă autentică pentru oameni, din dorința de a construi comunități sănătoase, profesorii Teach for Romania sunt atenți la starea emoțională și fizică a elevilor și constată, de cele mai multe ori, că în zonele rurale accesul la un serviciu medical este aproape imposibil. Lipsa mijloacelor de transport, lipsa specializărilor sau, pur și simplu, lipsa unei instituții medicale, creează mari probleme în comunitățile dezavantajate. Experiența ne-a arătat de-a lungul timpului că abandonul școlar este cauzat și de problemele de sănătate ale copiilor sau ale membrilor familiilor lor”, spune Iulia Pielmuș, Director Executiv Teach for Romania.

„Suntem conștienți că nevoia de servicii medicale este covârșitoare în România, chiar și în comunitățile aflate în proximitatea marilor orașe. Anul trecut am făcut un prim pas pentru a veni în sprijinul copiilor din zonele vulnerabile: un proiect-pilot extrem de bine primit atât de familii, cât și de colegii din Regina Maria, care s-au implicat pentru a oferi îngrijire medicală celor mici. Copiii care au necesitat investigații medicale mai complexe au fost îngrijiți în locațiile Regina Maria cele mai apropiate. În Regina Maria avem un număr impresionant de colegi dispuși să se implice în această Caravană medicală, dar și în proiecte din zona educativă, cu rolul de a sprijini împreună copiii în procesul continuu de învățare”, a declarat Fady Chreih, CEO al Rețelei de sănătate Regina Maria.

Caravana medicală a oferit servicii gratuite de recoltare de analize și consult pediatric copiilor din comunitățile Frumușani – județul Călărași, Victoria, Făgăraș și Săcele (cartier Gârcini) – județul Brașov. Din grijă pentru copii și pentru a construi o comunitate sănătoasă, Caravana medicală va continua și în 2023 cu obiectivul de a ajunge la un număr cel puțin dublu de copii din patru comunități vulnerabile.