Aproape 500 de copii, 150 de părinți și aproape 50 de cadre didactice au fost implicați în prima ediție a programului ”FACEM – o comunitate pentru educație”. Acestora li s-au alăturat și 5 psihologi care au lucrat îndeaproape cu cele 5 comunități din programul desfășurat de Fundația Comunitară Timișoara cu suportul Hamilton Central Europe.

În cadrul programului au fost organizate aproximativ 500 de ateliere practice și activități non-formale care să îi ajute pe copii să îmbrățișeze educația, să recupereze acolo unde aveau lacune și să înțeleagă mai bine ce li se predă. Școala a devenit astfel pentru copii un loc mai prietenos, părinții s-au implicat mai mult în educația celor mici, iar profesorii au înțeles mai bine care sunt nevoile elevilor. Astfel, niciun copil din program nu a abandonat școala și toți au înregistrat progrese la rezultate și note.

Prima ediție a programului ”FACEM – O comunitate pentru educație” a fost desfășurată pe parcursul anului 2024 de Fundația Comunitară Timișoara, cu finanțarea Hamilton Central Europe. Patru organizații au identificat nevoile a cinci comunități și au elaborat un program de intervenție pentru a găsi soluții la probleme stringente: riscul de abandon, condițiile nepotrivite din sălile de clasă, implicarea redusă a părinților sau dascăli demotivați. A cincea organizație din program a venit cu sprijin psiho-emoțional.

Fundația United Way România a intervenit în Gătaia și Șemlacu Mare, oferind pe toată perioada ore de recuperare și mese calde pe parcursul anului școlar, pentru 55 de copii de clase primare și gimnaziu din cele două localități. În plus, au organizat evenimente cu ateliere pentru peste 200 de elevi, întâlniri și consilieri cu părinții și cu cadrele didactice.

Asociația Seeds of Kenosis – Education a lucrat la centrul său din Cerneteaz (comuna Giarmata) cu aproape 50 de copii de grădiniță și clase primare, oferind ateliere creative și ore de recuperare, dar și gustări copiilor. Părinții au fost sprijiniți pentru a obține burse sociale, iar unii dintre aceștia au fost incluși în programul A Doua Șansă.

La Sintești (comuna Margina), proiectul Asociației CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare a reușit să implice un număr de 88 de elevi de clase primare și gimnaziu care au participat la ateliere tematice cum ar fi pictură pe sticlă, pielărie, grai bănățean, dar și informatică și engleză. De asemenea, Școala din Sintești a fost complet renovată, au fost făcute lucrări de izolare termică, iar vechea sobă pe lemne a fost înlocuită cu o mică centrală. Datorită implicării comunității s-au făcut economii și, până la finalul anului au reușit să monteze o astfel de centrală și la grădiniță.

La Comloșu Mare, Asociația Colț de Banat a organizat activități pentru 85 de copii din clasele primare, cărora le-au oferit și mese calde sau gustări. Toate activitățile au fost interactive și, datorită părinților voluntari, au reușit să îi sprijine individual și pe copiii care au rămas în urmă cu materia.

Nu în ultimul rând, Asociația Superhumans România a venit cu partea de sprijin psiho-emoțional. 5 psihologi au mers în cele 5 comunități și au stat de vorbă cu copiii, părinții și profesorii, ajutându-i și ghidându-i să se cunoască mai bine și să realizeze că tot efortul educației este pentru a sprijini dezvoltarea celor mici. De asemenea, a organizat conferințe dedicate publicului larg pe tema educației și a psihologiei copilului.

În acest an, Fundația Comunitară Timișoara alături de Hamilton Central Europe continuă programul într-un număr mai mare de comunități. În 2025, patru dintre organizațiile din 2024 vor continua activitățile cu copiii în localitățile lor. După apelul de proiecte din toamnă, la acestea se adaugă și alte patru comunități: Timișoara (prin Societatea pentru Copii și Părinți), Coșteiu (prin Asociația Educația la Sat), Fibiș (prin Asociația Piticii Monei) și Pesac (prin Asociația Casa Buna Mică).