Grupul ProCredit, care activează, în principal, în Europa de Sud-Est și de Est, a inaugurat recent propriul său parc fotovoltaic –  ProEnergy – în Lipjan, Kosovo. Parcul fotovoltaic de 3 MWp a fost implementat de Banca ProCredit din Kosovo și ProCredit Holding, în urma unei investiții de aproximativ 2,5 milioane EUR.

Grupul ProCredit urmărește să contribuie la schimbarea peisajului energetic din Kosovo prin crearea unui know-how local, stimulând și investițiile în mediul privat.

Parcul Fotovoltaic ProEnergy este primul parc solar din Kosovo deținut de un grup bancar. Producția anuală preconizată a parcului solar este de 3.711 MWh, suficientă pentru a putea alimenta până la 450 de gospodării cu un consum de electricitate mediu lunar de până la 700 kWh. În acest mod, Grupul ProCredit contribuie la tranziția energetică în Kosovo, unde 90% din electricitatea generată în 2022 a provenit din centrale electrice pe bază de cărbune.

Dincolo de impactul pe care proiectul îl are la nivel local în Kosovo, ProEnergy reprezintă un pas esențial pentru Grupul ProCredit însuși, în direcția atingerii propriilor sale obiective climatice. Din 2018, moment în care și-a luat angajamentul de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, Grupul ProCredit a reușit să își reducă aproape la jumătate acest indicator. Parcul fotovoltaic inaugurat în Kosovo se află în curs de certificare, conform etalonului Gold Standard, iar energia curată pe care o produce va contribui la compensarea emisiilor Scope 1 și Scope 2 la nivelul Grupului.

La nivelul Grupului ProCredit urmărim să promovăm necesitatea dezvoltării surselor de energie regenerabile, precum și să consiliem și să sprijinim clienții în planurile lor de tranziție energetică, contribuind, astfel, la realizarea obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice”, a declarat Hubert Spechtenhauser, Președintele Consiliului de Conducere al ProCredit General Partner AG.

La sfârșitul lunii martie 2023, creditele verzi au reprezentat 20,2% din portofoliul de credite al Grupului ProCredit. Acest procent reprezintă credite în valoare totală de 1,2 miliarde EUR, destinate investițiilor în eficiență energetică, energie regenerabilă sau altor investiții verzi.

O treime din aceste credite, sunt utilizate deja pentru proiecte de energie regenerabilă. Până la data de 31 martie 2023, aproximativ 370 milioane EUR au fost puse la dispoziție pentru finanțarea unui număr de 1.370 de investiții fotovoltaice. Circa 1.000 din aceste investiții au fost realizate de către întreprinderile mici și mijlocii sau de către persoane fizice, în timp ce restul fac parte din inițiative de finanțare pentru alte tipuri de proiecte.

Creditele verzi rămân în centrul atenției Grupului ProCredit. Pe termen mediu, ponderea acestor credite din portofoliul total urmează să fie extinsă la 25%.

În România, ProCredit Bank și-a propus să fie un actor important în finanțarea tranziției energetice locale. În decembrie 2022, portofoliul de credite verzi al ProCredit Bank România depășea 80 de milioane de EUR, reprezentând o pondere de peste 22% din portofoliul total de credite al băncii.