Prima mini-pădure urbană comunitară din Constanța a fost plantată sâmbătă, 1 aprilie, în zona Marvimex – Inel 2, în cadrul programului strategic de regenerare urbană „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” dezvoltat de Primăria Constanța și Asociația Act for Tomorrow. Acțiunea face parte din programul „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România, inițiată de OMV Petrom.

Noua mini-pădure plantată în Constanța numără aproximativ 3.000 de arbori și arbuști plantați pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați, fiind alcătuită dintr-un mix de 14 specii. Spațiul este prevăzut cu alei si două zone de relaxare. Pădurea are la bază metoda Miyawaki, recunoscută în 2006 cu Premiul Blue Planet, echivalentul unui Premiu Nobel pentru ecologie.

Inițiativa „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” își propune crearea primului spațiu regenerativ din Constanța și multiplicarea acestuia în alte cartiere din oraș, dar și o componentă puternică de responsabilizare – a locatarilor, precum și a cetățenilor din oraș – în vederea protejării arborilor și arbuștilor plantați, prin activități care să aducă cetățenii mai aproape de natură și să le arate beneficiile multiple ale spațiilor verzi din cartiere.

Unicitatea proiectului constă în faptul că acesta vizează implicarea directă a comunității în îngrijirea micro-pădurii și în dezvoltarea armonioasă a acestui spațiu, pe termen mediu și lung, astfel încât să răspundă nevoilor și dorințelor locuitorilor. Proiectul presupune crearea unor oportunități de învățare și recreere pentru locatari, ateliere de educație ecologică, realizarea de picturi murale, cinematograf în aer liber și alte activități în natură, pentru ca aceștia să se poată bucura de tot ce are de oferit noul spațiu verde din cartierul lor.

Plantarea mini-pădurii urbane din cartierul Inel 2 are la bază metodă Miyawaki, implementată cu succes în numeroase orașe din întreaga lume. Această abordare inovatoare prioritizează dezvoltarea naturală a pădurilor și este menită să accelereze creșterea arborilor, reducând timpul necesar pentru ca puieții să ajungă la maturitate. Astfel, pe o porțiune restrânsă, se plantează o varietate de arbori și arbuști preponderent autohtoni, care sunt apoi lăsați să crească natural, fără intervenții majore.

Această tehnică permite dezvoltarea unei păduri dense, care va da naștere unui ecosistem complex și stratificat, adaptat mediului local, capabil să absoarbă mai mult dioxid de carbon decât pădurile tradiționale și care va reduce nivelul de zgomot și praf. Prin urmare, cu ajutorul principiilor specifice abordării Miyawaki, pădurea din cartier va crește mai repede și va fi mai rezistentă la condițiile de climă și sol din mediul urban. Beneficiile pădurii Miyawaki includ îmbunătățirea calității aerului, atenuarea efectului de insulă de căldură urbană, creșterea biodiversității și reducerea poluării fonice. În plus, pădurile Miyawaki necesită mai puțin spațiu și întreținere decât parcurile tradiționale, ceea ce le face o soluție ideală de infrastructură verde pentru zonele urbane cu spații verzi limitate. Mai mult, studiile au arătat că accesul la pădurile Miyawaki poate avea un impact pozitiv asupra sănătății fizice, dar și mintale, reducând stresul și anxietatea și contribuind în cele din urmă la bunăstarea generală populației.

Printre speciile plantate în prima mini-pădure urbană din Constanța, se regăsesc: stejar pedunculat, stejar roșu, mojdrean, frasin, paltin de câmp, mesteacăn, ulm, tei, pin negru, arțar, jugastru.

“Prin plantarea primei păduri urbane din orașul nostru, am făcut primii pași pentru un oraș mai verde, în care natura devine un element cheie în viața locuitorilor. Mă bucur că am luat parte la acest proiect deosebit și că am plantat alături de locuitorii cartierului. Vom continua eforturile pentru a multiplica astfel de inițiative în cât mai multe locații din Constanța, pentru ca astfel să creștem suprafețele de spațiu verde la nivelul municipiului și să dezvoltăm un oraș sustenabil”, a declarat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Sub umbrela programului “Natură Urbană – Oxigen pentru Constanța”, Primăria Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Palatul Copiilor Constanța și Asociația Act for Tomorrow își asumă în următorii 2 ani să dezvolte și să sprijine noi proiecte de regenerare urbană, de creștere a suprafețelor de spațiu verde la nivelul municipiului și crearea de păduri urbane, să dezvolte noi activități de educație și voluntariat pentru comunitate, adresate copiilor, tinerilor și adulților din Constanța, dar și acțiuni pentru a spori gradul de colectare și reciclare a deșeurilor.

Programul vine în continuarea parteneriatului dintre Primăria Constanța și Asociația Act for Tomorrow, prin care, în ultimii 3 ani, au fost realizate proiecte de mediu pentru Constanța.

Mini pădurea urbană plantată la începutul lunii martie la Constanța a fost susținută prin programul “România plantează pentru mâine”, inițiat de OMV Petrom și ONG-urile partenere. Cu o contribuție de 5,7 milioane de euro, programul este cea mai mare inițiativă de plantare finanțată din fonduri private din România. În cadrul acesteia peste 2.000.000 de puieți au fost plantați pe 450 de hectare, în perioada 2020-2023.