Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai importante provocări globale, iar OMV Petrom susține obiectivele stabilite de Acordul de la Paris privind schimbările climatice, conform ultimului Raport de sustenabilitate. Aspirația companiei este de a atinge operațiuni cu emisii Net Zero (Scop 1&2) până în 2050, trei direcții cheie contribuind la acest obiectiv: decarbonarea operațiunilor curente, extinderea afacerilor în domeniul gazelor cu emisii mai reduse de carbon și urmărirea oportunităților de afaceri cu emisii scăzute și zero de carbon. OMV Petrom se bazează pe expertiza și capabilitățile sale unice, fiind cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est.
Până în 2030, portofoliul companiei va fi extins pentru a include cinci noi activități de afaceri cu emisii reduse și zero de carbon. Împreună, acestea vor totaliza aproximativ 35% din investițiile cumulate până în 2030 și vor contribui cu aproximativ 15% din totalul EBIT CCA, excluzând elementele speciale în 2030.
Pentru a oferi clienților o gamă de opțiuni energetice cu emisii reduse de carbon, OMV Petrom a făcut deja pași importanți spre atingerea obiectivului său de a-și dezvolta portofoliul de produse cu emisii reduse și zero de carbon.
În ceea ce privește producția de energie regenerabilă, compania progresează în atingerea obiectivului de a instala peste 1 GW capacitate de energie regenerabilă până în 2030, inclusiv prin parteneriate. Împreună cu Complexul Energetic Oltenia, OMV Petrom va investi în producția de energie electrică din energie solară fotovoltaică (PV), construind patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de ~450 MW. În iulie 2023, contractele de finanțare au fost semnate cu Ministerul Energiei, o etapă importantă pentru aceste proiecte.
Investiția totală necesară pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 milioane euro, din care 70% este finanțată prin Fondul de Modernizare – un Mecanism European pus în aplicare prin intermediul Statelor Membre beneficiare. În urma semnării contractelor de finanțare, la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost lansată licitația publică pentru contractul EPCC (Inginerie și Proiectare, Achiziții, Execuție și Punere în Funcțiune).
De asemenea, în iunie 2023, OMV Petrom a semnat un acord pentru cumpărarea mai multor parcuri fotovoltaice în România. Puterea totală instalată a parcurilor fotovoltaice va fi de aproximativ 710 MW. Proiectele sunt dezvoltate până la faza „gata-de-construcție” de către dezvoltatorul danez Jantzen Renewables ApS, în județul Teleorman. Finalizarea tranzacției este estimată pentru anul 2024, iar data planificată pentru punerea în funcțiune este 2026. Acestea au primit deja acces la rețeaua națională de transport energie electrică. Locațiile alese pentru parcurile fotovoltaice au potențialul de a obține randamente bune în ceea ce privește energia solară. În decembrie, OMV Petrom a semnat acordul de achiziție de la RNV Infrastructure a unei participații de 50% din Electrocentrale Borzești, care deține o capacitate de aproximativ 1 GW de proiecte regenerabile, din care 950 MW eoliene și 50 MW fotovoltaice. Acest lucru creează un impuls semnificativ în atingerea obiectivelor strategice de tranziție către emisii reduse și zero de carbon.
Mobilitatea alternativă
În ceea ce privește mobilitatea alternativă, 270 de puncte de încărcare a vehiculelor electrice au fost instalate până la sfârșitul anului 2023 (parțial în parteneriate) pentru a contribui la decarbonarea transportului rutier. Factorii de decizie politică susțin dezvoltarea electro-mobilității și observăm cum clienții sunt tot mai receptivi față de mobilitatea Strategia de afaceri 2030 se concentrează pe tranziția către afaceri cu emisii reduse și zero de carbon prin identificarea unor căi sustenabile de a îndeplini nevoile clienților în a oferi mai multă energie cu emisii reduse. În iulie 2023 OMV Petrom a semnat un acord de finanțare în cadrul Connecting European Facilities (CEF) pentru instalarea a peste 300 de puncte de încărcare ultra-rapidă pe coridorul TEN-T din România până la sfârșitul anului 2025.
O altă activitate cu emisii reduse de dioxid de carbon din portofoliul strategic pentru 2030 este reprezentată de biocombustibili, văzută ca o oportunitate de a reduce emisiile în transportul rutier și în aviație. În 2023 a semnat un acord pentru achiziționarea a 50% din acțiunile companiei românești „Respiră Verde SRL”, specializată în colectarea uleiului alimentar uzat, una dintre principalele materii prime regenerabile pentru producerea de combustibil sustenabil pentru aviație (SAF) și motorină regenerabilă (ulei vegetal hidrotratat).
În plus, proiectele de hidrogen verde au primit finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru construcția a două instalații de producție cu o capacitate totală de 55 MW la rafinăria Petrobrazi. Ambiția companiei pentru a doua jumătate a deceniului este de a intensifica investițiile în hidrogen și de a urmări oportunitățile de captare, utilizare și stocare a carbonului.
Pentru captarea, utilizarea și stocarea carbonului (CCS), OMV Petrom își propune să valorifice expertiza sa vastă despre structurile geologice, evaluând potențialul de stocare a CO2 pe uscat (”onshore”) și pe mare (”offshore”). În plus, OMV Petrom va testa o tehnologie inovatoare de captare și utilizare a carbonului la rafinăria Petrobrazi. OMV Petrom este partener într-un proiect european ambițios ce abordează problema emisiilor de CO2 prin tehnologii de captare și conversie a carbonului. Pe o perioadă de cinci luni în 2024, va capta CO2 din gazele de ardere emise de unitatea de cogenerare, transformându-l apoi electrochimic într-un produs comercializabil.
Neptun Deep
Pe măsură ce accentul pe securitatea energetică europeană aduce o aliniere puternică din partea tuturor părților interesate pentru a avansa în ritm alert, proiectul privind gazele naturale Neptun Deep a obținut decizia finală de investiție în iunie 2023, cu OMV Petrom în calitate de operator și Romgaz Black Sea în calitate de partener.
Compania va investi până la 2 miliarde de euro în proiect, iar resursele recuperabile estimate la aproximativ 50 miliarde m3 ar asigura o producție stabilă de aproximativ 70.000 bep/zi, toate fiind cantități nete pentru OMV Petrom, prima producție de gaze fiind așteptată în 2027. Creșterea producției de gaze va sprijini eforturile țării de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră deoarece gazele pot înlocui cărbunele în generarea de energie electrică și pot permite integrarea capacităților de energie regenerabilă.
Obiectivul este de a atinge o pondere de 70% a gazelor în 2030 în producția totală de hidrocarburi a companiei, reflectând rolul esențial al gazelor naturale drept combustibil de tranziție în mixul energetic din România. În ansamblu, punerea în aplicare a Strategiei 2030, cu un angajament ferm față de tranziția energetică, va duce la reducerea intensității carbonului în toate segmentele de afaceri. Se preconizează că intensitatea emisiilor de dioxid de carbon ale operațiunilor noastre va scădea cu aproximativ 30% în timp ce intensitatea emisiilor Scop 1-3 se va reduce cu aproximativ 20% până în 2030, comparativ cu 2019.
OMV Petrom dorește o reducere a intensității metanului la mai puțin de 0,20% până în 2025, în conformitate cu obiectivele internaționale. La sfârșitul anului 2023, intensitatea operațiunilor a fost cu 11% mai mică decât la sfârșitul anului 2019 în timp ce reducerea emisiilor Scop 1-3 este de ~9%. Un rezultat semnificativ este înregistrat pentru intensitatea metanului, cu 0,44% pentru 2023 (în scădere de la 1,61% în 2019). Intensitatea metanului se referă la volumul de emisii de metan de la activele OMV Petrom E&P ca procent din volumul total de gaz care ajunge pe piață din aceste operațiuni, exprimat în SCM. Abordarea este aliniată la intensitatea de metan a Inițiativei privind Clima din domeniul Petrolului și Gazelor (Oil and Gas Climate Initiative – OGCI).
articole recomandate