Asociația Kogayon anunță retragerea candidaturii Oltenia de sub Munte la statutul de Geoparc UNESCO datorită unei hotărâri a consiliului local Horezu.

Geoparcul aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, un proiect al Asociației Kogayon, a pornit pe drumul validării ca Geoparc internațional UNESCO în urmă cu cinci ani și a început de atunci procesul de conformare cu standardele conceptului de geoparc internațional. Acest proces a presupus o echipă dedicată de profesioniști, o rețea de peste 150 parteneri, proiecte de evaluare a teritoriului, de educație, de promovare, de susținere și dezvoltare a antreprenoriatului local, infrastructură de vizitare, realizare de identitate vizuală și brand local.

Asociația Kogayon a propus candidatura pentru aderarea la Rețeaua Internațională a Geoparcurilor UNESCO în noiembrie 2023. În conformitate cu procedura UNESCO, criteriul de eligibilitate a valorii internaționale geologice a teritoriului a fost respectat, precum și alte criterii tehnice, verificate și validate de evaluatori internaționali din cadrul Rețelei Internaționale a Geoparcurilor UNESCO și a Uniunii Internaționale pentru Științe Geologice.

În consecință, UNESCO a dispus organizarea următoarei etape, misiunea de evaluare în teren, realizată în iulie 2024 de către două reprezentante desemnate de Rețeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO. Cele 101 criterii necesare pentru a intra în Rețeaua Internațională a Geoparcurilor UNESCO sunt legate de geologie, patrimoniu cultural, biodiversitate, context socio-economic, educație, vizibilitate și promovare, parteneriate și colaborări, management și sustenabilitate.

Valoarea geologică a fost documentată prin studii de specialitate iar vizita celor două evaluatoare a validat faptul că teritoriul are toate atuurile pentru a deveni geoparc internațional UNESCO.

În cadrul misiunii internaționale de evaluare, Asociația Kogayon a organizat în data de 9 iulie o întâlnire cu parteneri ai Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte. La această întâlnire au participat reprezentanți ai Consiliului de Administrare și ai autorităților. Din partea autorităților locale au participat delegați ai primăriilor Horezu, Costești și Vaideeni.

Reprezentanții Societății Naționale a Sării Salrom, care deține în teritoriu cariera de calcar Bistrița, au solicitat clarificarea cadrului legal cu privire la geoparcuri, astfel încât să nu existe confuzii în ceea ce privește restricțiile care pot afecta desfășurarea activității lor economice principale. Reprezentanții antreprenorilor locali prezenți la întâlnire au evidențiat valoarea adăugată pe care proiectul Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte a adus-o deja, atât lor, cât și altor antreprenori care nu au fost la întâlnire, și și-au exprimat susținerea 100% față de proiect. Membrii societății civile au reamintit importanța activităților deja desfășurate prin proiectul geoparcului aspirant internațional, care ar fi putut fi consolidate prin dobândirea statutului, pentru dezvoltarea durabilă a teritoriului.

Cu toate acestea, delegații Primăriei Horezu au prezentat în plen Hotărârea Consiliului Local din 28.03.2024, potrivit căreia se „resping demersurile făcute de Asociația Kogayon în vederea înființării unui geoparc pe teritoriul UAT Horezu”. Conform reprezentanților Kogayon, asociația nu a fost chemată la ședința respectivă, nu a primit solicitări de clarificări referitoare la proiectul geoparcului și nu a fost informată de această hotărâre până la întâlnirea din 9 iulie.

În aceste condiții, Secretarul General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, prezent pe durata misiunii de evaluare, inclusiv la întâlnirea din 9 iulie, a avut o întâlnire de lucru cu Prefectura Județului Vâlcea și, în urma consultării autorităților centrale relevante pentru materia procedurii UNESCO, a inițiat procedura de retragere a candidaturii Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, cel puțin până la clarificarea cadrului legislativ național.