Asociația 2Celsius a lansat raportul Sărăcia din Transporturi în România, o analiză detaliată a provocărilor de mobilitate și a discrepanțelor din infrastructura de transport. Documentul pune în lumină impactul inegalităților regionale, al insuficienței infrastructurii de transport rutier, public și feroviar, dar și lipsa soluțiilor sustenabile pentru asigurarea accesului pentru grupuri vulnerabile.

Sărăcia în mobilitate nu se referă doar la constrângerile financiare, ci include și accesul limitat la transport, educație, asistență medicală și oportunități de angajare, care sunt vitale pentru participarea deplină la viața economică, socială și culturală.

UE, prin Fondul pentru o Tranziție Justă, cât și Fondul Social pentru Clima, va oferi instrumente esențiale pentru a combate sărăcia în transporturi. Guvernul României va trebui să sprijine investițiile în infrastructură sustenabilă (electrificată), reducerea costurilor de transport pentru populațiile vulnerabile și crearea de noi oportunități economice în regiunile defavorizate. Succesul depinde de gestionarea eficientă a acestor fonduri și de implementarea altor politici care să asigure că beneficiile ajung la cei care au cea mai mare nevoie”, consideră Raul Cazan, președintele asociației 2Celsius.

Raportul, realizat de cercetătoarea Adela Fofiu, analizează infrastructura rutieră și feroviară existentă, precum și rețeaua de mijloace de transport în comun și cum acestea sunt utilizate la nivel național. Unele regiuni, cum ar fi București și Cluj Napoca, înregistrează mai mult utilizatori ai transportului public în comun, decât toate celelalte județe la un loc.

Problemele sistemice sunt transversale, regăsim aceleași probleme și în transportul rutier, cel de căi ferate sau public. Sunt diferențe foarte mari și în transportul rural versus urban, dar și între regiunile țării, între orașele din vestul țării față de cele din Dobrogea sau Moldova, pornind de la posibilitățile de cumpărare a biletelor de exemplu, curățenie, frecvență sau vechimea parcului auto. Dacă reușim să gândim cât mai sistemic și structural, e foarte posibil, ca într-un termen relativ mediu, să ne crească impactul pozitiv asupra problemelor de inegalitate și inechitate socială. Există posibilități de finanțare însă capacitatea de absorbție este în continuare foarte mică din cauza lipsei de coordonare între actorii implicați în gestionarea și dezvoltarea transporturilor”, a declarat Adela Fofiu, realizatoarea raportului.

Concluziile raportului arată printre altele că 51,7% din populația rurală este expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială din cauza lipsei de transport adecvat, în 2023 trenurile din România au acumulat întârzieri de peste 8,2 ani afectând milioane de călători și că rețeaua de drumuri din România este una dintre cele mai puțin dezvoltate din UE, cu doar 38 km la 1 milion de locuitori.