Pentru a-i ajuta pe conducătorii de vehicule electrice să găsească anvelope compatibile, Nokian Tyres introduce noul simbol ELECTRIC FIT™ pentru întregul său portofoliu de produse premium existente și viitoare. Simbolul indică faptul că anvelopele Nokian Tyres® pot fi montate atât pe autovehiculele cu combustie internă, cât și pe cele electrice, oferind performanțe sigure și de înaltă calitate ale produsului, indiferent de sistemul de propulsie al autovehiculului.

„De ani de zile am dezvoltat și testat produsele noastre pentru a fi compatibile, opțiuni premium care să răspundă nevoilor șoferilor de mașini electrice. Pe măsură ce piața vehiculelor electrice prinde viteză, noul simbol ELECTRIC FIT™ reprezintă o dovadă a acestor eforturi derulate de-a lungul unei decade”, spune Jukka Kasi, Vicepreședinte Senior pentru Produse și Inovații la Nokian Tyres.

Noul simbol ELECTRIC FIT™ va fi utilizat la nivel global pentru a comunica faptul că gama de anvelope premium este compatibilă cu vehiculele electrice și va fi distribuit pe toate canalele relevante pentru a ajuta profesioniștii în domeniul anvelopelor și consumatorii să identifice produsele Nokian Tyres destinate automobilelor electrice.

Anvelopele pentru vehiculele electrice trebuie să suporte sarcini mai mari din cauza greutății suplimentare a bateriei. De asemenea, acestea trebuie să răspundă instantaneu la puterea cuplului mare al vehiculului și să fie controlate în mod fiabil în orice condiții sau situații.

„Punctul nostru de plecare este că toate produsele noastre fac ca șofatul să fie sigur, indiferent de tipul de mașină folosit. Testarea a rămas un element cheie pentru a ne asigura că performanța anvelopelor se integrează perfect cu cea a vehiculelor electrice. Schimbarea sistemului de propulsie al vehiculelor nu a modificat foarte mult obiectivul nostru. Pe lângă progresul în materie de siguranță, am dezvoltat întotdeauna alte proprietăți ale anvelopelor, cum ar fi rezistența scăzută la rulare, durabilitatea și confortul la un nivel ridicat. Cu mașinile electrice, aceste proprietăți au devenit și mai importante, deoarece șoferii sunt acum mai conștienți de ele”, spune Kasi.

Pe lângă produsele premium pentru toate propulsoarele vehiculelor, anumite anvelope Nokian Tyres speciale pentru vehicule electrice dispun de tehnologia de absorbție a sunetului Nokian Tyres SilentDrive®, care face ca zgomotul din habitaclu să fie mai redus, în concordanță cu liniștea mașinilor electrice. Acestea reprezintă vârful de gamă pentru cei mai exigenți șoferi de mașini electrice.

Ca urmare a activității revoluționare de cercetare și dezvoltare, Nokian Tyres a lansat, încă din 2014, prima anvelopă de iarnă din lume concepută special pentru mașinile electrice. În momentul lansării, anvelopa a fost, de asemenea, prima anvelopă de iarnă din lume cu un rating energetic A pentru rezistența la rulare. În 2012, în același an în care Tesla a introdus Modelul S, Nokian Tyres a obținut recordul mondial pentru cel mai rapid condus pe gheață (252,09 km/h (156,64 mph) cu o mașină electrică. În 2020, compania a introdus prima anvelopă cu crampoane din lume concepută pentru o mașină electrică.

„În calitate de cea mai nordică companie de anvelope din lume, a fost întotdeauna motivația noastră să permitem un condus sigur pe tot parcursul anului. De aceea, am vrut să ne asigurăm că primii șoferi de vehicule electrice au la dispoziție cele mai avansate și mai sigure anvelope de iarnă. Pentru noi, iarna este provocarea perpetuă, supremă, iar învățămintele noastre în cele mai dure și schimbătoare condiţii de iarnă propulsează dezvoltarea întregului portofoliu”, spune Kasi.

Anvelopele din viitor vor fi și mai sustenabile

Vehiculele electrice sunt adesea considerate una dintre soluțiile pentru reducerea emisiilor de CO2 rezultate din condus și pentru atenuarea efectelor încălzirii globale.

„Accentul se extinde de la rezistența redusă la rulare și eficiența energetică la materiale și producție sustenabile. Construim în România prima fabrică de anvelope cu emisii zero de CO2 din lume și credem că aceasta va stabili un nou standard pentru întreaga industrie a anvelopelor”, a declarat Teppo Huovila, Vicepreședinte Calitate și Sustenabilitate la Nokian Tyres.

Nokian Tyres a introdus deja Nokian Tyres Green Step, lider mondial cu un procent de 93% din materialele sale reciclate sau regenerabile. Obiectivul este ca, până în 2030, 50% din toate materialele utilizate în produsele companiei să urmeze acest exemplu.