Mirror Mission Cities Hub România și partenerii săi din Norvegia și Islanda, anunță programul M100, prin care 10 orașe din România vor fi sprijinite să creeze planuri concrete de reducere a emisiilor de carbon până în 2035.
Peste jumătate dintre orașele românești cu peste 50.000 de locuitori și-au arătat deja interesul pentru a deveni parte din proiectul M100. Astfel, mai mult de 60 de reprezentanți ai administrațiilor locale și ai zonelor metropolitane au participat în iulie 2024 la primele două sesiuni colective de suport online pentru a fi îndrumați în procesul de aplicare pe platforma www.m100.ro. Aplicanții mai au la dispoziție o a treia sesiune de suport online, pe teme de planificare urbană și arhitectură asociată neutralității climatice, care va fi susținută la sfârșitul lunii iulie (31.07) de către reprezentanții Ordinului Arhitecților din România.
De asemenea, Mirror Mission Cities Hub România, în parteneriat cu Urbanize Hub și Ordinul Arhitecților din România, aduce proiectul mai aproape de orașele eligibile din toată țara, prin intermediul Caravanei Neutralității Climatice – o serie de evenimente, workshopuri și conferințe adresate atât administrațiilor publice cât și specialiștilor în dezvoltare urbană, mobilitate, mediul construit, energie sau sustenabilitate, sau organizațiilor care contribuie prin proiectele lor la atingerea țintelor de neutralitate climatică a orașelor din România.
Orașele românești mai au timp să aplice până la 15 septembrie 2024 pentru a se alătura inițiativei M100. După închiderea aplicațiilor, proiectele vor fi evaluate conform pașilor definiți de Comisia Europeană pentru desemnarea orașelor participante la Misiunea UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030”, proiect european în care se încadrează M100.
Cele 10 orașe selectate vor fi anunțate oficial în cadrul evenimentului Climate Neutrality Forum M100 care va avea loc pe 29 și 30 octombrie 2024, la Mina Museum.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate