Junior Achievement (JA) România și Microsoft continuă, pentru al doilea an, parteneriatul educațional sub umbrela JA Job Incubator, o inițiativă care își propune să inspire și să-i sprijine pe tineri să dobândească abilitățile și cunoștințele necesare pentru a reuși pe piața muncii, într-o economie aflată în continuă schimbare.

Prin intermediul proiectului, tineri cu vârste între 16 și 24 de ani și profesorii coordonatori au acces la un program dezvoltat în 3 etape, respectiv orientare profesională la clasă, traininguri de specialitate realizate de profesioniști din diferite domenii și, în final, experiențe reale în mediul economic, de la Job Shadow la internshipuri și Junior Jobs.

În 2022, peste 1.600 de elevi și studenți au participat la sesiuni de training de orientare în carieră și integrare a digitalului în viața profesională și 3.600 au luat parte la sesiuni interactive, pentru identificarea abilităților și cunoștințelor necesare pentru oferte de joburi în diferite domenii.

“Microsoft derulează deja, de mai mulți ani, numeroase programe și proiecte care au ca scop creșterea abilităților digitale în rândul elevilor, studenților, dar și al persoanelor interesate să facă o schimbare în cariera lor. Creșterea competențelor digitale reprezintă un factor esențial în transformarea economiei și societății României, iar obiectivul nostru, la Microsoft, este să sprijinim reducerea decalajului existent față de alte țări, mai ales că potențialul nostru este enorm, așa cum arată și datele cercetării noastre Digital Future Index,” spune Bogdan Putinică, General Manager Microsoft România.

Potrivit studiului, România este una dintre țările din regiune care dispune de numeroase avantaje competitive – precum numărul foarte mare de talente în domeniul digital, a doua cea mai mare populație de dezvoltatori de software din regiunea Europei Centrale și de Est, dar și un ecosistem din ce în ce mai dinamic de startup-uri. „Pentru a valorifica aceste avantaje, Microsoft va continua să investească în educație și programe de skilling și reskilling, pentru a oferi generațiilor viitoare acces la tehnologie și abilități digitale ce răspund nevoilor actuale și viitoare de pe piața muncii”, a mai spus Putinică.

Tinerii participanți la proiect au posibilitatea de a obține gratuit certificări Microsoft pe diferite specializări, în diferite industrii care solicită tot mai mult cunoștințe și competențe digitale.

În cadrul JA Job Incubator, sunt organizate sesiuni de training, webinare, materiale educaționale (modulele internaționale JA de formare profesională și antreprenorială), cursuri de specialitate (precum Microsoft Digital and Foundational Skills), oportunități de certificare, experiențe de lucru în diferite industrii, fiecare dintre acestea fiind proiectate pentru a facilita adaptarea la noile cerințe ale pieții muncii ca urmare a procesului de transformare digitală a economiei și societății românești.