Raportarea ESG nu are loc doar în spațiul Uniunii Europene, dar și în țări mai puțin dezvoltare, precum Republica Moldova. Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, a lansat primul raport de sustenabilitate al companiei, aferent anului 2022, în care oferă informații detaliate despre strategia de sustenabilitate, cadrul de guvernanță definit, impactul asupra mediului înconjurător și activitățile de responsabilitate socială. Pornind de la acest reper, compania dorește să continue să își îmbunătățească performanța în domeniul sustenabilității, cu obiective și indicatori pe termen scurt și lung.

Raportul de Sustenabilitate aduce informații despre impactul Maib dincolo de indicatorii financiari și a fost realizat cu sprijinul Facilității de Asistență Tehnică a Fondului pentru Creștere Verde (Technical Assistance Facility of the Green for Growth Fund – GGF) și cu ajutorul Uniunii Europene, în cadrul Inițiativei EU4Energy.

Principalele aspecte evidențiate în Raportul de Sustenabilitate 2022:

  • Dezvoltarea strategiei de sustenabilitate: maib a stabilit liniile directoare ale strategiei de sustenabilitate, la nivel general, cât și un mecanism de guvernanță și lucrează la definirea unei strategii complete de sustenabilitate cu obiective și indicatori pe termen lung și scurt.
  • Impactul asupra mediului: Amprenta de carbon estimată a Maib pentru anul 2022 a fost de 12.450 tCO2e (excluzând emisiile finanțate).
  • Angajator responsabil: Maib își propune să dezvolte și să investească în angajații săi. În 2022, numărul mediu de ore de instruire per angajat a crescut cu 7,8 ore față de 2021.
  • Energie regenerabilă și împrumuturi verzi: portofoliul de împrumuturi verzi al maib (care cuprinde produse de energie regenerabilă și eficiență energetică) a atins suma de 300 de milioane de lei moldovenești, echivalent a 15 milioane EUR (curs mediu 2022: 19,9 MDL/EUR) prin acordarea a 92 de împrumuturi pentru clienții din segmentul IMM și Corporate.

„Maib, fiind cea mai mare bancă comercială din Moldova, înțelege responsabilitatea semnificativă pe care o are în promovarea impactului pozitiv asupra mediului, societății și economiei noastre. Cu deosebită plăcere vă prezentăm primul nostru raport de sustenabilitate care acoperă anul 2022, evidențiind eforturile maib în abordarea temelor critice care contează pentru părțile interesate”, a declarat Giorgi Shagidze, CEO Maib.

„Astăzi, maib, cea mai mare instituție financiară din Moldova, a publicat primul său Raport de Sustenabilitate, posibil prin parteneriatul și cu sprijinul nostru. Prin acest raport, maib demonstrează angajamentul său față de o practică bancară transparentă, care susține atât oamenii, cât și planeta. Cu ajutorul GGF și experiența Deloitte, maib a inițiat un Program de Sustenabilitate dedicat, a stabilit o strategie ambițioasă de sustenabilitate și a instituit un cadru intern de guvernanță, toate reflectând devotamentul față de o creștere sustenabilă. Este un proces în curs, dar suntem încrezători în succesul său”, arată și Chris Knowles, Președinte Fond GGF.

 Maib este cea mai mare bancă comercială din Republica Moldova, cu o cotă de 31,9% din depozite și 37,2% din credite din întregul sistem bancar la sfârșitul primului trimestru din 2023. Banca este de importanță sistemică și deservește aproape o treime din populația țării. Din 2018, cel mai mare acționar al Maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din statele baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente din Europa.