Doar 42,3% dintre elevii înscriși în clasa I acum 12 ani au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat în 2023. În mediul rural, situația este mult mai gravă: doar 27,7% au promovat Bacalaureatul, dintre cei înscriși în 2011 la școală. În plus, în mediul rural, doar 64,8% dintre elevi înscriși la Bacalaureat au reușit să promoveze, iar la nivel national, rata de promovare a fost de 72,8%.

Cauzele abandonului școlar și ale rezultatelor scăzute la Bacalaureat în mediul rural, potrivit studiilor realizate de World Vision România, țin atât de situația financiară a familiilor, cât și de calitatea mai slabă a educației. Astfel, 38% dintre familiile care locuiesc în sate, se confruntă permanent cu probleme financiare, 24% dintre adolescenți nu vor să meargă la liceu, principala cauză fiind dorința de a lucra pentru „a fi pe banii lor“, adolescenții au puține repere în comunitățile lor – doar 4 din 10 adulți din mediul rural au luat Bacalaureatul, iar profesorii consideră că nu sunt suficient de pregătiți, 52% dintre aceștia dorindu-și mai mult acces la cursuri  de perfecționare.

În schimb, 83% dintre elevii de la sate din programul Vreau în clasa a 9-a, derulat de World Vision România, au promovat Bacalaureatul. Mai mult decât atât, aproape 1 din 5 elevi din programul derulat de organizație au luat note peste 9 și 19 copii au luat nota 10 la cel puțin una dintre probe. La nivel național, doar nouă copii din mediul rural au obținut media 10, comparativ cu 45 de copii din mediul urban. În ultimii zece ani,  peste 8 din 10 copii absolvenți ai programului au promovat Bacalaureatul.

„Vedem în județe în care există multă sărăcie cum elevii din programul nostru au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat cu medii foarte mari. De exemplu, în zona Vaslui, Iaşi, peste 90% dintre elevi au promovat cu rezultate foarte bune. Copiii şi-au depăşit limitele cu care veneau din familie, din școală sau din comunitate. Extrem de mulţi copii susţinuţi de World Vision vor să-şi continue studiile şi să meargă la o facultate.  Sunt elevi care îşi doresc să meargă la asistenţă socială, pedagogie, din dorinţa de a produce schimbări în comunităţile rurale din care provin, pentru că au înteles nevoia şi importanţa educaţiei pentru schimbare, a declarat Mihaela Nabăr, directorul executiv World Vision România.

World Vision România susține elevii de la sate să continue studiile la liceu prin programul Vreau în clasa a 9-a cu burse lunare pentru acoperirea cheltuielilor de maximă necesitate (transport, cazare la cămin, rechizite, îmbrăcăminte etc.), programe de mentorat, activități de educație non-formală, consiliere în carieră, stagii de practică precum și meditații la disciplinele de Bacalaureat.

În prezent, organizația susține peste 1000 de adolescenți din mediul rural în programul Vreau în clasa a 9-a. Rata de reușită a liceenilor din program care au dat Bacalaureatul anul acesta este de peste 83%.  Mai mult, peste 80 % dintre elevii absolvenţi îşi doresc să meargă la facultate.