Lidl România mizează pe dezvoltarea sustenabilă în transport și logistică pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon și a extins flota de camioane electrice, în parteneriat cu Blue River, lider în transportul sustenabil de marfă. În paralel, retailerul montează o stație de încărcare a camioanelor electrice și o stație de alimentare CNG (gaz natural comprimat), ambele o premieră pentru un depozit Lidl.

Astfel, anul trecut, Lidl România și Blue River, au lansat un program pilot de mobilitate electrică în cadrul operațiunilor logistice și de transport. În iulie 2022, cei doi parteneri, împreună cu Scania România, au efectuat primul transport de marfă cu un camion electric, în România. Ulterior, la începutul acestui an, au mai fost livrate încă două noi camioane electrice către Blue River: eActros 400, modelul de camion 100% electric din portofoliul Mercedes-Benz Trucks și autotractorul Volvo FH 4x2T din portofoliul Volvo Trucks.

Aceste demersuri fac parte din viziunea Lidl ce integrează sustenabilitatea și principiile eficienței în toate ariile sale de activitate. Printre direcțiile de acțiune pe care retailerul le are în vedere, se numără reorientarea transporturilor către cele mai eficiente și mai puțin poluante mijloace, introducerea unor surse de combustibili sustenabili, precum și optimizarea rutelor de transport marfă. De altfel, încă din anul 2020, toate camioanele partenerilor care transportă marfă pentru Lidl au fost echipate cu motoare Euro5 și Euro6, o investiție majoră în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon, care în acest moment este încă voluntară în piața transporturilor.

Suntem conștienți de dimensiunea business-ului nostru și faptul că activitatea de transport a mărfurilor are un impact asupra mediului. De aceea, împreună cu partenerii noștri, căutăm să introducem soluții și măsuri care ne ajută să eficientizăm operațiunile de pe lanțul de aprovizionare și distribuție și în același timp care sunt mult mai prietenoase cu mediul înconjurător. Cele 3 camioane electrice care astăzi ne ajută să ne livrăm rapid produsele în magazinele Lidl din București, unul dintre cele mai aglomerate orașe din țară, reprezintă un pas important pentru a ne atinge obiectivele setate”, a declarat Cristina Hanganu, Director de Comunicare și CSR, Lidl România.

În linie cu măsurile de eficientizare a activității de transport, odată cu inaugurarea centrului logistic Lidl din comuna Fundeni, județul Călărași, Lidl România a construit și prima stație de încărcare electrică fast charge a camioanelor din cadrul unui depozit Lidl. Stația funcționează cu energie provenită de la cele 2650 de panouri solare montate pe acoperișul depozitului și poate alimenta simultan două camioane electrice.

În plus, încă din anul financiar 2020, retailerul testează soluții de transport care utilizează combustibili alternativi. Prin urmare, în acest moment, Lidl România transportă marfă către magazinele sale cu 14 camioane CNG (gaz natural comprimat). În paralel, Lidl a montat o stație de gaz natural comprimat în regim propriu, care va fi dată în funcțiune în curând. Aceasta va fi prima stație CNG disponibilă în cadrul unui depozit logistic din România și va putea fi folosită exclusiv de camioanele partenerilor care transportă marfă pentru Lidl România.