IKEA și Little Sun lansează colecția SAMMANLÄNKAD, care cuprinde două lămpi solare LED, ideale pentru iluminat prin captarea energiei naturale. Această colaborare explorează modul în care designul pieselor de mobilier poate inspira cât mai multe persoane în utilizarea energiei solare și demonstra nevoia de folosire a unor soluții alternative de energie. Cele două produse vor fi disponibile începând cu luna aprilie 2023, în mai multe piețe în care IKEA activează.

Little Sun este o organizație dedicată îmbunătățirii accesului la energie solară pentru cât mai mulți oameni din comunitățile care nu au acces la electricitate, în special cei din regiunea Subsahariană. Aceasta a fost fondată de Olafur Eliasson, artist de renume mondial, și inginerul Frederik Ottesen.

Colaborarea dintre Little Sun și IKEA oferă obiecte de design estetice și utile care folosesc energia solară. Colecția SAMMANLÄNKAD a fost creată pentru a oferi o experiență de utilizare a energiei solare în contextul vieții de acasă, subliniindu-i potențialul ca sursă alternativă de energie pentru alimentarea obiectelor utilizate zi de zi.

Pentru a putea face trecerea, în următorul deceniu, către o lume care utilizează energie regenerabilă, trebuie să recunoaștem în număr cât mai mare oportunitatea pe care ne-o oferă energia solară. Lumina soarelui este invizibilă în aparență, dar energia solară ne permite să facem vizibil ceea ce nu putem vedea cu ochiul liber. Colaborarea cu IKEA sprijină misiunea noastră de a crește conștientizarea în ceea ce privește accesul la energie și ne amintește că avem potențialul de a contribui împreună la modelarea lumii în care trăim”, a declarat Olafur Eliasson, artist și co-fondator al Little Sun.

Designul lămpii de masă SAMMANLÄNKAD este inspirat de soare și de mișcarea Pământului în jurul acestuia. Sursa de lumină are forma unei jumătăți de sferă, pusă în valoare prin reflexia unei oglinzi, pentru a crea un soare strălucitor. Cadrul metalic al lămpii susține sursa de lumină și este reglabil, permițând o utilizare versatilă, fie ca lampă suspendată, fie ca lampă de masă. În același timp, sursa de lumină poate fi îndepărtată de pe suport pentru a fi utilizată ca lanternă.

Prin această colaborare, am dorit să pornim discuția despre utilizarea energiei solare și să creștem accesul la energia solară pentru cât mai mulți oameni. Astfel, suntem de părere că un design bine gândit poate aduce conștientizare și crea o diferență”, declară James Futcher, Creative Leader în cadrul IKEA Suedia.

Totodată, lampa portabilă de dimensiuni mai mici este foarte practică pentru spațiile exterioare. Fiind prevăzută cu o curea galbenă, aceasta poate fi ținută sau agățată la fereastră, sau de un rucsac, pentru a se încărca în timpul zilei.

Ambele lămpi sunt echipate cu panouri solare și baterii reîncărcabile. Atunci când nu este încărcată prin energie solară, lampa de masă poate fi încărcată și la priză, folosind porturile USB-A și USB-C. Cu bateriile complet încărcate, lampa poate fi utilizată și pentru a încărca bateria telefonului mobil.