Românii instalează de 3 ori mai multe panouri solare și pompe de căldură în 2024 față de anul trecut, pentru a reduce cât mai mult consumul de energie, din cauza facturilor tot mai mari pe timp de caniculă, arată Kilowat, una dintre principalele companii de soluții de energie verde.

Creșterea temperaturilor și instabilitatea climatică au determinat mulți români să reevalueze modurile în care își asigură energia necesară gospodăriilor. Independența energetică nu mai este doar un concept futurist, ci o necesitate urgentă, pe care din ce în ce mai mulți oameni o adoptă pentru a asigura confortul și siguranța locuințelor lor. În acest context, cererea pentru panouri solare s-a triplat, românii investind din fonduri proprii între 3.000 de euro și 15.000 de euro în dotarea caselor cu sisteme fotovoltaice”, declară Albert Soare, fondator Kilowat.

Dacă în trecut românii instalau sisteme fotovoltaice cu o capacitate de 5 KW în cele mai multe cazuri, anul acesta sunt tot mai multe solicitări pentru 7-10 KW și pentru sisteme de climatizare, cum sunt pompele de căldură aer-apă pentru răcire pe timp de vară. În județele București și județele Ilfov, Cluj, Constanța și Sibiu au fost instalate cele mai multe sisteme fotovoltaice, arată datele Kilowat.

În acest moment românii care locuiesc la bloc au mai puține opțiuni decât ceilalți – pot monta pompe de căldură și pot instala doar centrale special concepute, de capacitate mică, deoarece nu pot deveni prosumatori. În acest sens, reprezentanții Kilowat speră ca, în viitorul apropiat, să fie permisă prosumarea de la o locație la alta. Astfel, cei care stau la bloc se pot alia în comunități de prosumatori și pot instala centrale fotovoltaice acolo unde pot, chiar și pe bloc, iar energia produsă să fie atribuită locurilor de consum.

Cu o echipă de specialiști în consultanță și în instalarea sistemelor solare, Kilowat oferă soluții complete, de la vânzarea de sisteme fotovoltaice, la instalarea panourilor solare și consultanță și mentenanță post-instalare ale sistemelor fotovoltaice. Până în prezent, Kilowat a montat peste 1.000 de sisteme fotovoltaice, pentru 700 de beneficiari în întreaga țară, din care 30% prin programul Casa Verde.