Junior Achievement (JA) România, în parteneriat cu OMV Petrom, a organizat în luna octombrie la Craiova și Târgu Jiu două evenimente educaționale Innovation Day, dedicate stimulării gândirii inovatoare și dezvoltării spiritului antreprenorial în rândul tinerilor.

Sisteme care captează energia produsă de pași pentru a o transforma în electricitate, aplicații AI, case sferice sau construite etajat, senzori și sisteme de răcire care maximizează eficiența panourilor solare sunt doar câteva dintre soluțiile prin care tinerii își propun să schimbe casele viitorului în locuințe sustenabile, inteligente și prietenoase cu mediul.

Soluțiile evaluate și jurizate de reprezentanți ai OMV Petrom, JA România și de reprezentanți ai inspectoratelor școlare din cele două județe, au demonstrat interesul crescut al tinerilor pentru un viitor sustenabil.

Cele două acțiuni Innovation Day au reunit 137 de elevi de la 11 licee din județele Dolj și Gorj. Elevii au fost organizați în echipe pentru a dezvolta soluții creative care să contribuie la utilizarea rațională a energiei în locuințele viitorului și au beneficiat de feedback și suport din partea a 12 voluntari OMV Petrom, care au adus expertiză în domeniul producției de energie din surse regenerabile.

Ceea ce am experimentat alături de JA în cadrul Innovation Day a fost o adevărată manifestare a creativității și a potențialului tinerilor. Acest eveniment a subliniat importanța implicării lor în domenii precum sustenabilitatea și inovarea. Tinerii au fost nu doar receptivi, ci și protagoniști în dezvoltarea unor soluții inovatoare. Innovation Day ne-a arătat că atunci când tinerii sunt încurajați să-și exploreze ideile și să-și manifeste creativitatea, pot schimba în mod semnificativ perspectiva asupra problemelor complexe”, a declarat Ionuț Ciubotaru, Vice Președinte Dezvoltarea Afacerii, OMV Petrom.

Innovation Day este un format educațional Junior Achievement care le creează elevilor atât oportunități de învățare și documentare aprofundată asupra unei teme de actualitate, precum și oportunități de a-și dezvolta abilități relevante precum lucru în echipă, comunicare, adaptabilitate, perseverență, creativitate și luarea deciziilor.

Cele două acțiuni desfășurate la Craiova și Târgu Jiu fac parte din ediția 2023 a proiectului „Success Skills for young people in your community 2.0 – Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta”, o inițiativă derulată de Junior Achievement România împreună cu OMV Petrom, cu scopul de oferi elevilor de liceu oportunitatea de învățare și formare de aptitudini.