Ateliere Fără Frontiere (AFF), asociație care ajută persoanele vulnerabile să se reintegreze pe piața muncii, a sprijinit în 2023 angajarea a peste 1.500 de persoane și a primit de curând statutul de asociație de utilitate publică, acordat de Ministerul Muncii.

În România, asociațiile de utilitate publică sunt recunoscute pentru contribuțiile pe care le aduc în rezolvarea problemelor sociale sau culturale, iar veniturile obținute din activitățile lor sunt direcționate către îndeplinirea scopului lor statuar.

Ateliere Fără Frontiere s-a înființat în 2008 și a creat patru ateliere de inserție socio-profesională care activează în domeniul colectării și reutilizării deșeurilor electrice și electronice, refolosirea bannerelor publicitare stradale pentru realizarea de produse promoționale, logistică și agricultură ecologică.

”În 15 ani de activitate, Ateliere Fără Frontiere a angajat în atelierele sale 270 de persoane aflate departe de piața muncii, iar în ultimul an a sprijinit angajarea a peste 1500 de persoane, inclusiv persoane strămutate din Ucraina. Acordarea statutului de utilitate publică este o recunoaștere a activității asociației noastre”, a declarat Damien Thiery, CEO-ul AFF.

În 2022, aproximativ 4 milioane de români trăiau în sărăcie, respectiv 1 din 5, după cum arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică, date publicității la finele anului trecut. Tot în 2022, rata riscului de sărăcie sau excluziune socială (AROPE) a fost de 34,4%, corespunzătoare unui număr de 6,5 milioane persoane. Cea mai mare rată a riscului de sărăcie sau excluziune socială s-a înregistrat în regiunea Sud-Est (46,9%), urmată îndeaproape de regiunea Sud-Vest Oltenia (44,7%), iar cea mai mică rată s-a observat în regiunea Bucureşti-Ilfov (19,2%). Din cele 6,5 milioane persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială, 4.594.000 persoane se aflau în stare de deprivare materială si socială severă.

În aceste condiții, eforturile de reintegrare a persoanelor vulnerabile pe piața muncii aduc beneficii atât fiecărei persoane căreia i se acordă sprijin, cât și societății, contribuind la o dezvoltare echitabilă, incluzivă și prosperă.

”Ne dorim ca activitatea pe care o întreprindem noi să fie copiată, multiplicată în România. Ca acest model de organizație să fie preluat în toate zonele din țară unde sunt persoane vulnerabile, care pot și trebuie să fie integrate în piața muncii și să nu se mai afle în excluziune socială. Mi-aș dori să văd câte o organizație care să ajute persoane vulnerabile, cu focus pe economia circulară și socială, să se reintegreze pe piața muncii în fiecare oraș din România”, a mai spus Damien Thiery.