Majoritatea clădirilor din Uniunea Europeană sunt vechi și de aceea ineficiente energetic. Mai exact, 75% dintre clădirile din UE nu sunt eficiente energetic. Totodată, gazele naturale sunt principala sursă de încălzire a caselor și reprezintă aproximativ 42% din energia utilizată pentru spațiile din sectorul rezidențial, conform datelor din directiva Parlamentului și Consiliului UE privind performanța energetică a clădirilor. Comisia Europeană a dat recent o directivă prin care se urmărește renunțarea la centralele de apartament pe bază de gaze naturale până în 2040 pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

În România sunt circa 3 milioane de locuințe care au instalate centrale termice pe bază de gaze și va fi foarte greu, dacă nu imposibil, să fie eliminate până în 2040. Țara noastră, spre deosebire de multe alte state din UE, este un producător de gaze naturale, adică nu se bazează pe importuri. Pe de altă parte, investițiile necesare în rețeaua electrică astfel încât să suporte trecerea la centrale termice electrice, sunt foarte mari și va dura mulți ani până vor fi finalizate. De altfel, România încearcă acum să schimbe încălzirea cu sobe și lemne pe care o folosesc milioane de locuințe, trecerea acestora direct la centrale electrice fiind imposibilă.

O soluție de tranziție ar fi instalarea treptată a panourilor fotovoltaice, astfel încât clădirile să se susțină singure în utilizarea energiei electrice, nu să se bazeze pe rețeaua de distribuție. Compania Mylight150, lider pe piața europeană de autoconsum solar, își propune să transforme energia solară în prima sursă de energie pentru încălzirea locuințelor și clădirilor terțiare și să ȋnjumătățească facturile consumatorilor. Recent, compania a obținut o investiție de 100 milioane euro pentru a-și extinde și implementa oferta de ecosisteme în Franța, Spania, Elveția și România.

Autoconsumul solar rezidențial este una dintre cele mai populare surse de generare a energiei electrice. Ȋn ultimii doi ani, a cunoscut o creștere de peste 200% în Franţa și peste 300% în Spania.

„Lupta împotriva perturbărilor climatice înseamnă electrificarea economiei. Am fondat mylight150 acum 10 ani din dorința de a permite fiecăruia să producă și să consume propria energie. Odată cu dezvoltarea pompei de căldură și a mașinii electrice, tehnologiile noastre devin inevitabile pentru lumea energetică de mâine. Ne bucurăm de această investiție care face posibilă creșterea unui viitor campion, într-un sector critic pentru suveranitatea energetică a Europei”, au spus Ondine și Virgile Suavet, directori executivi ai Mylight150.

Compania fondată de frații Suavet este prima care propune o gamă completă de soluții solare rezidențiale integrate, ce include panouri solare, sisteme de gestionare a energiei și încărcătoare pentru vehiculele electrice, instrumente numerice și servicii de gestionare inteligentă a energiei. Acest ecosistem sincronizează consumul și producția pentru a optimiza confortul și a reduce costul energiei pentru utilizatorii finali. Prin aplicația MySmartBattery, fiecare client poate stoca virtual surplusul de energie produs de panourile sale fotovoltaice peste zi, pentru a-l reutiliza seara, când panourile nu mai produc. Sistemul numără deja mai mult de 7.500 de abonați în Franţa, ale căror costuri cu energia au scăzut la jumătate.

Investiția de 100 milioane de euro ȋn soluțiile mylight150 a fost făcută de către un consorţiu format din trei investitori privaţi de referinţă, specializaţi în tranziţia energetică și investiţii durabile: Eiffel Investment Group prin intermediul fondului său Eiffel Essentiel, Azora Capital (grup de investiţii în societăţi necotate cu sediul în Spania) prin intermediul fondului său Azora European Climate Solutions Fund și Andera Partners, prin intermediul fondului său Andera Smart Infra I. Elevation Capital Partners, acţionar tradiţional al grupului, participă, de asemenea, la operaţiune. Fondul Paris Fond Vert de Demeter Partners, acţionar istoric al societăţii încă din 2020, încheie cu succes investiția sa în acest tur.

Compania Mylight150 a fost fondată în 2014, iar ȋn ultimii trei ani și-a mărit de cinci ori cifra de afaceri. Pentru 2023, estimează venituri de aproximativ 100 de milioane de euro. Grupul numără ȋn prezent 260 de angajaţi, dintre care peste 70 alcătuiesc echipele de Tehnologie și Inovaţie. Până în 2024, își propune să mai recruteze ȋncă 100 de angajați, iar până în 2030 să își crească de cinci ori cifra de afaceri. În prezent, mylight150 dispune de o reţea de distribuţie, Alaska Energies, care oferă o gamă largă de produse și servicii instalatorilor din Franţa, Spania, Elveția, precum și din România, unde compania este reprezentată, încă din 2013, de Alaska Fotovoltaice. Aceasta operează un depozit de 8.000 mp în nordul Bucureștiului și livrează din stoc, la prețuri real competitive, sisteme fotovoltaice de nouă generație.