Prima ediție a programului Marc Impact, o inițiativă regională dedicată sprijinirii și scalării antreprenoriatului social și a organizațiilor cu impact, lansat de Fundația ERSTE și Erste Social Finance, s-a încheiat cu un eveniment de tip pitch, la care au participat nouă companii din România, Austria și Ungaria. Evenimentul a avut loc la Viena și a reunit investitori, experți și lideri din ecosistemul investițiilor de impact.

Cele trei finaliste din România au fost HELP Autism, OPHORI – Handmade Cosmetics și PiciordePlay

Compania maghiară SSH Boards a câștigat Marc CEE Excellence Award, iar HELP Autism din România și ByeAgain din Austria au fost desemnate câștigătoare la nivel național.

SSH Boards – companie de familie, cu sediul lângă Budapesta, oferă soluții de izolație pentru exterior pe bază de paie, cu emisii reduse, pentru a crește sustenabilitatea industriei construcțiilor. Aceștia au dezvoltat o tehnologie de producție inovatoare care permite fabricarea de izolații ecologice, de înaltă calitate, care sunt disponibile pe scară largă, oriunde în lume.

HELP Autism – cu sediul la București, este cea mai mare organizație dedicată cauzei tulburării de spectru autist (TSA) din România. Au sprijinit deja peste 3.300 de persoane cu autism, și pe familiile lor, prin terapie, educație și consiliere, în cadrul a șapte centre disponibile la nivel național. Organizația intenționează să-și extindă serviciile la 50 de centre în România până în 2030, printr-un sistem de franciză socială, iar modelul propus generează un impact dublu: sprijin direct pentru beneficiari și oportunități de muncă pentru specialiștii locali.

ByeAgain – cu sediul în Graz, oferă o a doua viață produselor returnate. Specializată în produse pentru copii și jucării, compania recondiționează articole precum cărucioare și scaune auto returnate retailerilor online, pregătindu-le pentru revânzare. Cei doi fondatori, cu experiență în logistică en-gros, se concentrează pe optimizarea automată a procesului de recondiționare și recent și-au extins activitatea.

În România, programul Marc Impact a fost implementat de BCR, BCR Social Finance și Synerb. În octombrie 2024, au fost selectate 24 de afaceri din România centrate pe impact, dintre care 13 au intrat în etapa avansată a programului, care a avut loc la începutul acestui an. Celelalte două companii finaliste, care au reprezentat România în finala programului Marc Impact, alături de Asociația HELP Autism, au fost OPHORI și PiciordePlay.

OPHORI – Handmade Cosmetics, care produce cosmetice realizate manual de persoane cu dizabilități, într-un atelier în care munca înseamnă demnitate, sprijin emoțional și incluziune reală. Brandul a fost creat din dorința de a oferi produse eficiente și naturale, iar fiecare produs vândut înseamnă un pas concret spre normalizarea accesului la muncă pentru persoanele vulnerabile. Organizația își propune să își crească capacitatea de producție, să atragă parteneriate comerciale pe termen lung și să poată intra pe piața B2C.

PiciordePlay, un proiect care redefinește accesul la cultură, aducând teatrul online în casele persoanelor care nu pot participa fizic la spectacole: vârstnici, persoane cu dizabilități sau din comunități izolate. Prin sute de reprezentații transmise live și mii de bilete oferite gratuit, proiectul creează o punte între scena artistică și publicul marginalizat. Inițiatorii își propun extinderea platformei, prin curatoriere și producție de conținut educativ, și dezvoltarea unui model sustenabil de teatru accesibil pentru toți.

După succesul fazei pilot din Austria, Ungaria și România, Programul Marc Impact se va extinde în această toamnă în alte țări din Europa Centrală și de Est.