Wizz Air a primit premiul pentru „Investiția strategică a anului în Europa” în cadrul 2023 SAF Investor Awards din Londra, un eveniment care premiază măsuri pentru decarbonizarea aviației prin tranzacții semnificative ce contribuie la progresul industriei.

Wizz Air a fost recunoscută pentru investiția de 5 milioane de lire sterline în Firefly, o companie inovatoare de biocombustibili cu sediul în Marea Britanie, pentru a sprijini cercetarea și dezvoltarea de opțiuni viabile pentru producția de combustibil sustenabil pentru aviație (SAF).

Firefly este specializată într-un proces unic care transformă nămolul de epurare, un produs rezidual cu valoare redusă și disponibil în cantități mari, în combustibil sustenabil. Parteneriatul dintre Wizz Air și Firefly va permite companiei aeriene să se aprovizioneze începând din 2028 cu până la 525.000 de tone de combustibil pentru operațiunile sale din Marea Britanie, și are potențialul de a se extinde în Europa.

Potrivit cercetărilor Universității Cranfield, se preconizează că SAF-ul Firefly, va reduce cu 90% emisiile de gaze cu efect de seră în comparație cu combustibilul fosil convențional, pentru aeronavele cu reacție și luând în calcul întreaga durată a unui ciclu de viață. Compania producătoare de biocombustibil își propune ca prima sa fabrică comercială să intre în funcțiune în următorii 5 ani.

Suntem încântați să primim premiul SAF Investor Award pentru prima noastră investiție de capital în Firefly, un producător de combustibil sustenabil pentru aviație. Industria aviației se confruntă cu o provocare majoră în ceea ce privește asigurarea unei cantități suficiente de SAF, iar noi ne angajăm să sprijinim tehnologiile inovatoare precum cea a Firefly, care pot aduce beneficii industriei pe termen lung. Nămolul de epurare este o materie primă importantă, deoarece se găsește în abundență și este ieftină, lucru important pentru modelul nostru ultra-low-cost. Suntem mândri să fim un inovator al industriei în acest domeniu și avem ambiția de a deveni un standard pentru alte companii aeriene, pentru a avansa viitorul aviației”, a declarat Yvonne Moynihan, Corporate and ESG Officer în cadrul Wizz Air.