Dezastrele naturale sunt în creștere în ceea ce privește frecvența și intensitatea lor din cauza schimbărilor climatice, iar inundațiile se numără printre principalele amenințări climatice la adresa siguranței și mijloacelor de subzistență ale oamenilor.

În acest context, Google anunță extinderea capacităților sale de prognozare a inundațiilor în 80 de țări, adăugând 60 de țări noi din Europa (inclusiv România), Africa, regiunea Asia-Pacific și America de Sud și Centrală. Această extindere globală este rezultatul eforturilor Google de utilizare a inteligenței artificiale pentru a adresa criza climatică și pentru a sprijini comunitățile expuse la riscuri, să rămână în siguranță și să se adapteze.

Datele se regăsesc în Flood Hub – centrul de prognoză a inundațiilor, o platformă Google care afișează prognoze pentru inundațiile fluviale, arătând când și unde vor avea loc în diferite zone ale lumii, zone care însumează o populație totală de 460 de milioane de oameni. Guvernele, organizațiile și populația din aceste regiuni au astfel acces la informații critice cu până la șapte zile în avans pentru a se pregăti și a se adapta la inundații.

Platforma include acum unele dintre regiunile cu cele mai mari procente de populație expuse la riscul de inundații, precum Țările de Jos, Vietnam, Myanmar, Laos și Cambodgia. De asemenea, include țări care se confruntă cu fenomene meteorologice extreme, precum Belgia, Spania și Germania în Europa sau Nicaragua, Honduras și Guatemala în America Centrală.

Prognozarea inundațiilor se bazează pe tehnologia AI, care procesează diverse surse de date disponibile public, precum prognozele meteo și imaginile de satelit. Aceasta combină apoi două modele: modelul hidrologic, care prognozează cantitatea de apă care curge în râu, și modelul de Inundație, care prezice ce zone vor fi afectate și cât de adâncă va fi apa. Începând de anul acesta, Google va trimite alerte de inundații în Search și Maps, precum și notificări Android.

Flood Hub face parte din activitatea Google de „Răspuns la Criză” pentru a oferi oamenilor acces la informații și resurse de încredere în momente critice – care includ, alături de inundații, incendiile de pădure și cutremurele de pământ.