În România, la fiecare 7 ore un bebeluș pierde șansa la viață. Țara noastră are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 5,6 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE. Doar în 14 orașe din țară, acolo unde există secții de neonatologie de nivel III, dotate cu aparatura necesară terapiei intensive, nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată. Jurnal de Sustenabilitate a stat de vorbă cu Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone pentru a afla cum se implică această organizație pentru a aduce o schimbare majoră în viața nou-născuților din România.
Bebelușii cu riscuri majore nu pot fi tratați în cele 169 de maternități și compartimente de neonatologie de nivel I și nivel II și trebuie transferați spre secțiile de nivel III. Pentru unii dintre ei, transferul înseamnă o întârziere a intervenției medicale și poate avea consecințe fatale. Totodată, locurile din unitățile cu nivel III de competențe de îngrijire medicală în neonatologie sunt limitate și pot prelua cazurile doar în funcție de disponibilitate. Datele din teren indică că în aceste secții de nivel III sunt internați anual peste 6.000 de nou-născuți cu afecțiuni medicale grave.
Într-un astfel de context critic, intervenția Fundației Vodafone România, împreună cu partenerii săi, prin programul Fondul Viață pentru Nou-Născuți este vitală pentru ca țara noastră să nu se mai confrunte cu situații atât de grave. Prin acest fond sunt strânși bani pentru dotarea progresivă a secțiilor de terapie intensivă neonatală de nivel I și II din România.
„În cei aproape 10 ani de când ne implicăm în modernizarea și dotarea secțiilor de terapie intensivă pentru nou-născuți, mortalitatea infantilă din România a scăzut de la 9,8 la 5,6 la mie. Aceste cifre și poveștile emoționante pe care le auzim de la personalul medical cu care colaborăm în program ne motivează să continuăm intervențiile în zona de neonatologie și terapie intensivă neonatală”, spune Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.
„Fondul Viață pentru Nou-Născuți este practic o linie de finanțare nerambursabilă care adresează problema mortalității infantile în România prin perspectiva accesului la servicii medicale pentru nou-născuții cu afecțiuni medicale severe. „De ce? Pentru că pentru un nou-născut cu afecțiuni medicale severe, fiecare secundă contează. Primul și cel mai la îndemână ajutor poate fi oferit de spitalele locale, unde ei vin pe lume. De aceea este crucial să sprijinim dotarea acestor unități medicale și să ne asigurăm că ele pot oferi tratamentele și/ sau transferul urgent de care un nou-născut are nevoie pentru a avea șanse crescute de supraviețuire”, spune Angela Galeța.
România în cifre
În România există 194 de spitalele publice de specialitate obstetrică, ginecologie și neonatologie:
|
Ce impact a avut programul?
În perioada 2021-2022, 6 secții de terapie intensivă neonatală de nivel I și II au fost dotate cu echipamente medicale și aparatură vitală, iar una dintre secții, cea de la Târgu Mureș a fost dotată inclusiv cu un sistem de telemedicină conectat la rețeaua națională. În acest fel, anual, 11.000 de nou-născuți, dintre care 2.000 cu afecțiuni medicale au parte acum de cele mai bune condiții de îngrijire sau de transfer optim în secțiile și compartimentele de terapie intensivă neonatală și de prematuri de rang superior. În plus, 50 de cadre medicale au urmat cursuri de specializare în neonatologie. Iar lucrurile nu se opresc aici. „În prezent, 17 secții de terapie intensivă nou-născuți sunt în curs de conectare la rețeaua națională de telemedicină prin Fondul Viață pentru Nou-Născuți, iar în viitor, vor fi alocate fonduri proprii pentru extinderea acestei rețele de telemedicină”, mai spune Angela Galeța.
Cele 17 secții nou incluse în rețeaua de telemedicină se află în spitale cheie din București, Bacău, Galați Oradea, Sibiu, Suceava, Târgoviște, Timișoara. În urma acestui demers, toate cele 25 de secții de terapie intensivă neonatală de nivel III și două secții de nivel II vor fi conectate între ele. „Echipele medicale din aceste secții se vor putea conecta rapid cu specialiști din alte unități din țară și din străinătate. Astfel, un medic din afara spitalului poate interveni și poate superviza de la distanță actul medical, cu acces în timp real la starea de sănătate a nou-născutului”, mai spune Angela Galeța. Ea mai precizează că obiectivul final al proiectului este conectarea tuturor secțiilor de neonatologie și a principalelor secții chirurgicale în care sunt operați nou-născuți. „Vor fi alocate fonduri proprii pentru cursuri de perfecționare la care participă personalul medical din secțiile de neonatologie”.
Fundația Vodafone România continuă campania de strângere de fonduri adresându-se în acest demers atât publicului larg cât și companiilor. Oricine poate ajuta demersurile pentru dotarea secțiilor în care sunt îngrijiți nou-născuții printr-o donație de 2 euro, cu un SMS cu textul RITM trimis la numărul la 8845.
„Aceste donații fac uneori diferența dintre viață și moarte. Suma nu este mare pentru o persoană. Dar, puțin câte puțin, se strâng banii pentru un aparat și încă unul și pentru încă o secție și pentru încă un copil”, mai spune Angela Galeța.
Proiecte derulate sub Fondul Viață pentru Nou-Născuți
Denumire proiect: Prima Respirație
Zona de intervenție: Slatina, județul Olt
Valoarea finanțării: 574.000 RON
Parteneri: Asociația Culturală Flower Power, Spitalul Județean de Urgență Slatina și Consiliul Județean Slatina, județul Olt
Descriere: Proiectul a prevăzut achiziționarea unui aparat de radiologie digital mobil, echipament necesar activității de diagnosticare și urmărire în dinamică a aspectului radiologic pulmonar pentru nou-născuți.
Denumire proiect: Dotarea secției de terapie intensivă neonatală a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova cu echipamente medicale de înaltă performanță
Zona de intervenție: Craiova, județul Dolj
Valoarea finanțării: 868.418 lei
Parteneri: Asociația Dincolo de Azi, Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova și Primăria Craiova
Descriere: Proiectul a îmbunătățit calitatea actului medical prin intervenții în infrastructura sanitară a secției de terapie intensivă neonatale. Au fost achiziționate echipamente vitale, cu rol de asistare respiratorie pentru nou-născuții cu patologii complexe, pentru îngrijire pe secție sau stabilizare pretransport într-o unitate de nivel superior.
Denumire proiect: Servicii medicale optime pentru nou-născuți
Zona de intervenție: Caransebeș, județul Caraș-Severin
Valoarea finanțării: 650.099 lei
Parteneri: Fundația Comunitară Banatul Montan, Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș și Primăria Municipiului Caransebeș
Descriere: Prin proiect au fost achiziționate 15 echipamente și obiecte de inventar esențiale pentru desfășurarea actului medical în condiții optime, printre care: 2 incubatoare (închis/deschis), masă resuscitare, autoclav sterilizare biberoane, pătuțuri bebeluși și scaune de alăptare, lampa sterilizare, injectomat, monitor funcții vitale.
Denumire proiect: Bine ai venit pe lume
Zona de intervenție: Mediaș, județul Sibiu
Valoarea finanțării: 252.430 lei
Parteneri: Asociația Prompt Maternity and Critical Care, Spitalul Municipal Mediaș și Primaria Municipiului Mediaș
Descriere: Secția a fost dotată cu echipamentele necesare pentru asigurarea reanimării corecte la naștere a nou-născutului, stabilizarea, îngrijirea și transferul în siguranță spre unitatea de competență. Totodată, au fost organizate sesiuni de pregătire a personalului secției și compartimentului în materia reanimării neonatale.
Denumire proiect: Șansă la viață pentru nou-născuții din Botoșani
Zona de intervenție: Botoșani, județul Botoșani
Valoarea finanțării: 899.300 lei
Parteneri: Organizația Salvați Copiii, Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, Consiliul Județean Botoșani
Descriere: Proiectul a presupus achiziția echipamentelor necesare astfel încât nou născuții să fie mai bine îngrijiți sau, daca este cazul, transferați în condiții de siguranță la o secție de nivel superior: ventilatoare neonatale, blendere aer oxigen, 15 injectomate, lămpi fototerapie, monitoare funcții vitale, CPAP și hotă cu flux laminar.
Denumire proiect: Viață pentru nou-născuti Mureș
Zona de intervenție: Târgu-Mureș, județul Mureș
Valoarea finanțării: 791.750 lei
Parteneri: Asociația Cristi Vasiliu, Spitalul Județean Mureș și Consiliul Județean Mureș
Descriere: Prin proiect s-au suplimentat echipamentele din secție, sau au fost înlocuite cele existente, astfel încât îngrijirea nou născuților să fie optimă: aparat EKG, monitor funcții vitale, ventilator neonatal non-invaziv, injectomate, ecocardiograf etc. Pe lângă achiziția de echipamente medicale, proiectul a prevăzut și implementarea unei soluții de telemedicină și cumpărarea unui grup electrogen nou.
Angela Galeța este directorul Fundației Vodafone România și se implică de 10 ani în proiecte adresate secțiilor de neonatologie din România, prin care au fost construite, modernizate și echipate secții în toată țara.
articole recomandate