Fundația Vodafone lansează competiția internațională Skills Upload Jr Challenge, prin care elevii din nouă țări europene, inclusiv România, sunt încurajați să lucreze în echipă, alături de profesorii lor, și să se implice în schimbarea comunităților în care trăiesc, prin utilizarea instrumentelor digitale.

Temă centrală este „Reducerea decalajului digital: Incluziunea prin tehnologie digitală” cu focus pe generarea de soluții ce abordează Obiective de Dezvoltare Durabilă precum Educația de calitate (ODD 4) și Orașe și comunități sustenabile (ODD 11). Competiția se desfășoară în perioada octombrie 2024 – aprilie 2025, simultan în România și în alte 8 țări europene: Albania, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Turcia și Țările de Jos. Formatul competiției presupune organizarea de finale naționale, precum și o festivitate de premiere europeană, care se va desfășura în martie 2024 la București și la care vor fi invitate echipele câștigătoare din toate țările participante.

În România, competiția este derulată în parteneriat cu Junior Achievement (JA) România și se adresează elevilor și profesorilor de nivel gimnazial din școlile publice. Echipele participante vor fi formate din 3-4 elevi din clasele V – VIII și un profesor coordonator. Ideile de proiect, încadrate în tematică, se pot înscrie în competiție în perioada 9 octombrie – 8 noiembrie 2024.

Știm că educația și tehnologia sunt catalizatorii schimbării, iar imaginația și talentul sunt răspândite peste tot. Fiecare elev poate să fie un inovator care așteaptă să fie descoperit. De aceea, ne bucurăm să avem competiția Skills Upload Jr Challenge în România și îi încurajăm pe elevii de gimnaziu și pe profesorii lor să se înscrie cu idei de proiecte care pot să reducă decalajul digital din comunitățile în care trăiesc. Împreună putem să ne asigurăm că nimeni nu rămâne în urmă în călătoria spre o societate digitalizată”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone în România.

Elevii și profesorii pot aprofunda domeniul tehnologiei, inclusiv tematici legate de inteligența artificială, precum și subiectele din subtemele Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), prin intermediul celor patru module recent lansate de Fundația Vodafone pe platforma www.școaladinviitor.ro: Robotică, Inteligență digitală, Mediu & ecologie și Pregătiți pentru viitor. Pe parcursul competiției, echipele vor beneficia de sesiuni de pregătire și de utilizare a metodei Brainstorming pentru a identifica probleme locale și pentru a propune soluții de utilizare a tehnologiei digitale pentru a le rezolva. Acest format reflectă efortul Fundației Vodafone și al JA România de a încuraja tinerii din România să devină conștienți de inegalitățile existente și să folosească tehnologia pentru a promova incluziunea socială și a reduce decalajul digital.

Pe durata competiției, echipele vor putea să treacă în etape succesive pe baza unor criterii, precum originalitatea și potențialul soluției de a răspunde unei probleme locale, integrarea tehnologiei digitale în mod sustenabil, adecvat și realist în raport cu problema definită și dezvoltarea unui prototip. Cele mai bune cinci echipe vor participa la finala națională organizată în luna februarie 2025 la București. Echipa câștigătoare din România va avea ocazia să își prezinte proiectul în fața unui auditoriu internațional, să interacționeze cu elevi din celelalte țări participante și să învețe cum să abordeze problemele legate de decalajul digital într-un context internațional.