Rareș Beșliu invită românii să se alăture mișcării „de la RObinet”, prima inițiativă a asociației „La NORD de cuvinte”, ce încurajează sectorul HoReCa să pună din start la dispoziția clienților apă potabilă de la robinet.
”Nu e o rușine să bei apă de la robinet, însă am trăit cu această gândire în ultimii 30 de ani. E greu să ne schimbăm mentalitatea și nu știm cum să cerem, însă dacă ni se oferă din proprie inițiativă, atunci se schimbă complet perspectiva. Acceptăm, gustăm, vedem că e bună și începem să integrăm acest obicei în viețile noastre”, a declarat Rareș Beșliu.
Demersul fotografului de natură vizează inițial să responsabilizeze restaurantele și alte locuri publice să pună la dispoziția clienților apă de la robinet, potabilă, filtrată și bună la gust, ca alternativă la apa îmbuteliată. Prin acest exemplu, sectorul HoReCa va contribui la educarea și încurajarea românilor să adopte acest obicei și acasă, contribuind la un consum de apă mai responsabil, la reducerea deșeurilor, precum și la economii semnificative pentru români.
”În expedițiile arctice am observat un obicei comun – restaurantele și hotelurile unde nu trebuie să ceri apă, pentru că ți se oferă gratuit, în forme care mai de care mai plăcute și gustoase: pe masă, într-o carafă cu gheață și mentă sau busuioc; pe bar sau la recepție, într-un borcan plin cu lămâie și felii de portocale. Atunci am realizat că în niciun loc din România nu am fost întâmpinat așa. Asta înseamnă, de fapt, normalitatea și ospitalitatea. Asta înseamnă să-ți pese de tot ce se întâmplă cu lumea, și nu doar de profitul business-ului”, completează Rareș Beșliu.
PET-urile reprezintă una dintre cele mai mari categorii de deșeuri și se estimează că în 2021 au fost produse aproximativ 600 miliarde de sticle la nivel global. Conform statisticilor, aproximativ 1 milion de sticle de plastic sunt cumpărate în fiecare minut pe glob, iar din totalul deșeurilor din plastic doar 9% sunt reciclate, restul ajungând în depozitele de deșeuri sau în natură. Mai mult, se anticipează că cererea globală de apă va crește semnificativ în următorii ani, în principal din cauza creșterii populației, a urbanizării și a industrializării accelerate.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate