Potrivit informațiilor oficiale furnizate de Ministerul Agriculturii, în România se aruncă anual aproximativ 2,55 tone de mâncare, din care un sfert este mâncare gătită, fiecare român fiind responsabil, în medie, de 129 kg de alimente care ajung la gunoi.
Un studiu realizat în rândul consumatorilor, de către brandul Maestro împreună cu compania de cercetare de piață Unlock Research, a relevat că gustul mâncărurilor gătite este perceput de români mai aproape de autentic pentru preparatele realizate recipiente de dimensiuni considerabile. Același studiu arată că românii, pe lângă alocarea unui timp îndelungat de fierbere sau coacere, gătesc cantități mari de mâncare, pe care ulterior nu reușesc să o consume și ale cărei proprietăți se deteriorează în câteva zile.
Ca urmare a angajamentul brandului de a deveni mai sustenabil, Maestro oferă o gamă de mâncăruri gătite – realizate doar cu ingrediente naturale (fără coloranți, conservanți sau arome artificiale), urmând rețete îndrăgite de români. Ambalate în caserole 100% reciclabile, Maestro oferă mâncare în porții a câte 350-400 de grame, reprezentând cantitatea ideală pentru a evita consumul exagerat sau risipa alimentară.
În plus, Maestro propune șase acțiuni pentru un consum responsabil de alimente în timpul verii:
Luați în considerare să gătiți pentru maxim 2 zile de consum – suficient cât familia să se bucure de mese proaspete și de calitate, și, dacă mergeți la restaurant, luați la pachet mâncarea rămasă.
Depozitați și consumați corespunzător alimentele – Este necesar ca fiecare produs cumpărat să fie depozitat corect pentru a fi consumat igienic, în special în perioada verii. De asemenea, se recomandă așezarea alimentelor în funcție de cât de repede trebuie consumate, în față fiind cele care trebuie mâncate într-un timp mai scurt, pentru a evita aruncarea lor.
Planificați atent lista de cumpărături – Înainte de a merge la magazin este indicat să faceți un inventar al produselor pe care le aveți deja în casă și să vă asigurați că nu cumpărați mai mult decât este necesar.
Fiți creativi în utilizarea alimentelor din casă – Diverse produse alimentare care se apropie de termenul de expirare sau fructele și legumele care par puțin inestetice pot prinde viață prin diverse rețete.
Educați-i și pe cei din jur – Este important să fim mereu informați cu privire la fenomenul risipei alimentare și acțiunile pe care le putem face pentru a îl diminua. În același timp suntem responsabili să îi educăm și pe cei din jur, chiar de la o vârstă fragedă și să fim un exemplu de urmat.
Donați produse alimentare care vă prisosesc – dar care și-au păstrat proprietățile organoleptice și se încadrează în limita termenului de valabilitate.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate