Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) invită până pe 23 ianuarie 2024 membrii, angajații sau pe oricine a făcut voluntariat pentru un ONG în 2023, să participe în premieră la cercetarea națională pentru cunoașterea și recunoașterea celui de-al treilea sector, al societății civile organizate.

Participarea cât mai largă a membrilor, angajaților sau voluntarilor din ONG-uri este importantă pentru a crește reprezentativitatea datelor și a duce la o radiografie cât mai clară a sectorului ONG. Chestionarul este adresat tuturor celor care activează în sectorul ONG, fie că sunt lideri, angajați, membri, voluntari șamd. Temele propuse surprind calitatea locului de muncă, satisfacția cu sectorul, reprezentări despre societate etc.

Nouă experți (sociologi, politologi și membri ai societății civile) cu experiență în domeniul activismului civic, al sectorului ONG și societății civile fac parte din echipa de cercetare.

Rezultatele Barometrului Membrilor, Angajaților și Voluntarilor ONG vor fi coroborate cu cele din Barometrul Liderilor ONG și cu date din surse administrative, iar pe baza lor FDSC va propune în aprilie 2024 un raport cheie privind sectorul neguvernamental din România. Obiectivele raportului sunt înțelegerea actuală a dimensiunii și structurii sectorului ONG din România, consolidarea impactului sectorului cu date concrete și actuale, evaluarea relației cu instituțiile publice și construirea unui sector ONG transparent și conectat la nevoile comunității.

FDSC este o organizație neguvernamentală independentă, fondată în 1994, în cadrul unei inițiative regionale a Comisiei Europene. FDSC consideră că dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezintă un indicator crucial pentru starea comunității în care trăiesc cetățenii. Fundația se implică activ în construirea societății civile, colaborând pas cu pas cu alte organizații neguvernamentale și cu fiecare individ în parte. Prin studiile periodice publicate, FDSC își propune să ofere o evaluare multidimensională a evoluției sectorului neguvernamental din România.