DN AGRAR Group, cea mai mare fermă zootehnică integrată din România și lider în producția de lapte de vacă, anunță demararea activităților operaționale la fabrica de compost din cadrul fermei DN AGRAR Apold, în urma finalizării primei unități automate de compostare a gunoiului de grajd și a instalației de producere a îngrășămintelor organice.
Noua unitate va transforma anual 21.000 de tone de gunoi de grajd în peste 7.000 de tone de îngrășământ organic. Investiția totală în fabrica de compost este de aproximativ 1,8 milioane de euro.
”DN AGRAR marchează un nou pas către consolidarea modelului economic circular la nivelul Grupului prin implementarea primei unități automate de compostare a gunoiului de grajd, la ferma din Apold. În paralel cu începerea operațiunilor, am inițiat procesul de obținere a certificării voluntare de carbon pentru compostul produs, iar până la sfârșitul anului 2026 estimăm să obținem primele credite de carbon. Proiectul integrat dezvoltat în jurul fabricii de compost va aduce beneficii economice semnificative, inclusiv venituri suplimentare din vânzarea compostului și din creditele de carbon obținute prin reducerea emisiilor de metan”, Peter de Boer, Membru CA & Director Strategie și IR, DN AGRAR Group.
Proiectul fabricii de compost abordează două provocări majore: gestionarea eficientă a gunoiului de grajd și îmbunătățirea fertilității solului, contribuind totodată la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Obiectivul DN AGRAR pentru fabrica de compost este de a utiliza îngrășămintele organice produse atât pentru nevoile interne ale Grupului, cât și pentru vânzarea externă.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate