Pentru ca oamenii din Europa și Asia Centrală să aibă mâncare în farfurie, trebuie să aibă securitate în ceea ce privește apa. În plus, securitatea aprovizionării cu apă este un catalizator pentru transformarea sectoarelor alimentar și agricol din regiune pentru a deveni mai eficiente, mai favorabile incluziunii, mai reziliente și mai durabile. Prin urmare, practicile durabile de gestionare a apei sunt o condiție prealabilă pentru reziliența agricultorilor în fața provocărilor climatice și, astfel, pentru garantarea securității alimentare. Acesta este mesajul central al raportului „2024 Regional Overview of Food Security and Nutrition”, publicat astăzi.
Cu un accent geografic pe Europa și Asia Centrală, raportul măsoară progresele regiunii în vederea atingerii obiectivului de eliminare a foametei, a insecurității alimentare și a tuturor formelor de malnutriție până în 2030 și solicită intensificarea acțiunilor pentru atingerea acestui obiectiv. Securitatea apei este tema principală a ediției din 2024, subliniind legăturile dintre sectorul apei și agricultură, securitatea alimentară și nutriție.
Șapte entități ale Organizației Națiunilor Unite și-au unit forțele și capacitățile pentru a pregăti Regional Overview of Food Security and Nutrition in Europe and Central Asia 2024: Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Meteorologică Mondială (OMM).
„Prin încurajarea colaborării, ne propunem să accelerăm progresul către o regiune fără foamete, mai sănătoasă și sigură din punct de vedere al apei. Organizațiile noastre se angajează să sprijine guvernele și să implice noi parteneri în realizarea coerenței politicilor la nivel național și regional și în asigurarea unor soluții durabile la provocările regiunii.”
Această declarație comună a fost făcută în prefața raportului de Viorel Guțu, director general adjunct și reprezentant regional al FAO; Regina De Dominicis, director regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală; Kornelia Radics, director al Biroului regional al OMM pentru Europa; Dina Saleh, director regional al IFAD pentru Orientul Apropiat, Africa de Nord și Europa; Tatiana Molcean, subsecretar general al Organizației Națiunilor Unite și secretar executiv al UNECE; și Hans Henri P. Kluge, director regional al OMS pentru Europa.
Provocările rămase în materie de securitate alimentară
Deși Europa și Asia Centrală continuă să aibă o prevalență a foametei și a insecurității alimentare mai scăzută decât la nivel mondial, mai multe țări încă se confruntă cu insecuritatea alimentară și malnutriția în diferite grade, în funcție de nivelul veniturilor, de factorii socioeconomici și de expunerea la riscurile climatice și la conflicte, inclusiv războiul actual din Ucraina.
În timp ce prevalența subnutriției la nivel mondial a rămas la 9,1 % în 2023, în regiunea Europa și Asia Centrală a fost sub 2,5 % din 2005. Cu toate acestea, în Asia Centrală în special, aproximativ 3% din populație, adică 2,3 milioane de persoane, au un aport energetic alimentar inadecvat.
Proporția persoanelor care nu au acces regulat la suficiente alimente sigure și nutritive este ceva mai mare. În 2023, aproximativ 11,5 % din populația Europei și Asiei Centrale – 107,2 milioane de persoane, cu aproximativ 1,5 milioane mai puține decât în anul precedent – se confruntau cu o insecuritate alimentară moderată sau severă. Numărul persoanelor care se confruntă cu insecuritate alimentară severă a scăzut, de asemenea, de la 25,8 milioane în 2022 la 24,5 milioane în 2023.
Acești doi indicatori – prevalența insecurității alimentare moderate sau severe în rândul populației, pe baza Scalei de experiență a insecurității alimentare, și prevalența subnutriției – sunt utilizați pentru a monitoriza progresele înregistrate la nivel mondial în vederea atingerii Obiectivului de dezvoltare durabilă 2 (foamete zero), dar împărtășind alte perspective și utilizând date suplimentare pentru a se asigura că estimările sunt exacte și actualizate.
În ultimele două decenii, regiunea a înregistrat îmbunătățiri notabile în ceea ce privește indicatorii de malnutriție pentru întârzierea creșterii și epatare în rândul copiilor sub cinci ani. De asemenea, anemia a afectat un procent semnificativ mai mic de femei în vârstă de 15-49 de ani din regiune (18,8 %) decât estimarea globală (29,9 %).
Europa și Asia Centrală se confruntă cu o problemă crescândă a obezității la adulți, care a afectat peste 20 % din populație în 2022, depășind media globală de 15,8 %. În plus, deși prevalența excesului de greutate în rândul copiilor sub cinci ani a continuat să scadă, la 7,1 %, aceasta a depășit în continuare estimarea globală de 5,6 % în 2022. În plus, aproximativ 64,3 milioane de persoane din regiune – 6,9 % din populație – nu își vor putea permite o dietă sănătoasă în 2022, deși această cifră este cu mult sub media globală de 35,4 %.
Securitatea apei pentru agricultură, alimentație și nutriție
În ceea ce privește gestionarea apei, acest raport merge dincolo de discursul global – care adesea se referă doar la „deficitul de apă” – pentru a se concentra asupra securității apei, care include disponibilitatea apei în general, dar cu atenție la apa potabilă, canalizare, igienă, eficiența utilizării apei, calitate și guvernanță. Raportul explorează interdependențele complexe dintre securitatea aprovizionării cu apă și securitatea alimentară și nutrițională, unele consolidându-se reciproc, iar altele intrând în conflict.
Raportul identifică principalele provocări legate de securitatea apei în întreaga regiune, inclusiv deteriorarea infrastructurii de apă, creșterea variabilității și a schimbărilor climatice, poluarea progresivă a apei, slaba guvernanță a apei, natura complexă a cooperării transfrontaliere în domeniul apei și lacunele în disponibilitatea datelor privind apa.
Țările cu un nivel ridicat de stres hidric par să aibă o utilizare mult mai mare a apei pentru agricultură și o eficiență mai scăzută a utilizării apei în agricultură. În multe țări în curs de dezvoltare din regiune crește cererea de produse de origine animală care consumă mai multă apă (de exemplu, carne de vită, pui, ouă și lapte), ceea ce sporește cerințele globale de apă pentru producția alimentară.
„Analiza demonstrează că țările cu venituri mai mari tind să fie mai sigure din punct de vedere al apei”, a declarat Tamara Nanitashvili, ofițer superior de politici FAO și principalul autor al publicației. „Raportul arată că insecuritatea alimentară în regiune este relativ scăzută, chiar și în țările cu securitate scăzută a apei. Cu toate acestea, lipsa accesului la apă potabilă, canalizare și infrastructură de igienă în zonele rurale poate contribui la rezultate relativ modeste în materie de nutriție în Asia Centrală și Caucaz.”
Raportul sugerează că țările din Europa și Asia Centrală ar trebui să elaboreze (și deja o fac) strategii privind apa adaptate nevoilor lor. În acest context, sprijinul pentru gestionarea apei este esențial pentru țările în tranziție, în special în regiunile cu deficit de apă, precum și investițiile în conservarea, reciclarea și reutilizarea apei. Raportul recomandă, de asemenea, ca țările să reducă amprenta de apă a agriculturii naționale și să îmbunătățească cooperarea transfrontalieră privind gestionarea îmbunătățită a apei.
articole recomandate