Potrivit EPG, think-tank specializat în energie și politici climatice, punerea în aplicare a directivei revizuite EPBD ( Directiva revizuită privind performanța energetică a clădirilor) necesită transformări structurale ample, ceea ce reprezintă o provocare pentru țările care nu sunt familiarizate instituțional cu acest concept, cum ar fi România.

O implementare eficientă a măsuri care să abordeze impactul emisiilor de carbon pe întreaga durată de viață (WLC) a clădirilor, necesită o abordare multidisciplinară și integrată a decarbonizării clădirilor, combinând inovarea tehnologică, strategia economică și legislația adaptată, susțin reprezentanții EPG.

Directiva EPBD solicită statelor membre ale UE să introducă măsuri care să abordeze impactul emisiilor de carbon pe întreaga durată de viață a clădirilor, cuprinzând atât emisiile operaționale, cât și emisiile încorporate în etapele de producție, construcție, renovare și sfârșit de viață.

Pentru a evalua impactul EPBD, EPG a realizat un nou studiu în care evidențiază problemele și soluțiile actuale, trasând totodată și o hartă pentru acțiunile viitoare, invitând toți actorii relevanți să participe activ la construirea unui viitor durabil. Această direcție nu este doar o necesitate ecologică, ci și o oportunitate economică vastă cu beneficii pe termen lung pentru întreaga societate.

Câteva din recomandările studiului pentru accelerarea adoptării practicilor durabile în sectorul construcțiilor sunt stabilirea unui cadru de reglementare solid și a unor standarde pentru materialele de construcție durabile, locale, precum și pentru materialele secundare, reciclate, alături de extinderea infrastructurii de reciclare. În continuare, este necesară stimularea investițiilor și a cererii în domeniul construcțiilor durabile prin intermediul unor instrumente precum reducerile fiscale. Nu în ultimul rând, studiul recomandă prioritizarea renovării în detrimentul construcțiilor noi și consolidarea bazelor de date privind stocurile de clădiri.