ECOTIC, prima organizație de transfer a responsabilității în managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice a producătorilor care pun pe piață echipamente electrice, anunță colectarea și reciclarea a peste 400.000 de tone deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) în cei 17 ani de activitate.

Astfel, compania a contribuit la reintroducerea în circuitul economic a 190.000 de tone de fier, 55.000 de tone de plastic, 11.000 de tone de aluminiu și 7.000 de tone de cupru. Totodată, prin asigurarea reciclării la cele mai înalte standarde europene, substanțele periculoase conținute în deșeurile electrice și electronice (DEEE) au fost eliminate în condiții de maximă siguranță, prevenind astfel poluarea.

În 2023, alături de partenerii săi locali, ECOTIC a adus soluțiile de debarasare corectă a DEEE mai aproape de cetățenii din zonele urbane și rurale prin 357 de campanii locale. Totodată, ECOTIC a continuat dezvoltarea soluțiilor de colectare locală,  extinzând rețeaua națională de colectare la peste 10.000 de locații. Astfel, cetățenii au la dispoziție puncte publice de colectare și servicii de ridicare de la domiciliu, în anumite orașe, prin apelarea numărului unic 021 9641. Soluțiile pot fi identificate și pe www.ecotic.ro/predare-deseuri-electrice/.

ECOTIC este, in același timp, implicată în activitatea de recondiționare și reutilizare a DEEE împreună cu Ateliere fără frontiere, organizație specializată în domeniul recondiționării echipamentelor IT. În ultimii zece ani, 40.000 de calculatoare, peste 3.000 laptopuri, imprimante, fotocopiatoare și telefoane mobile au fost donate școlilor din mediul rural și unor comunități din zone defavorizate.

Caravana ECOTIC, vehicul de informare si conștientizare a importanței colectării separate și a reciclării deșeurilor electrice, și-a continuat traseul prin țară, în 2023 vizitând localitățile Ploiești, Cluj-Napoca, Craiova, Slatina, Balotești, precum și zone rurale din județele Brașov și Buzău.

Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice, marcată în fiecare an la data de 14 octombrie, s-a axat în 2023 pe colectarea și reciclarea deșeurilor electrice considerate invizibile, mai exact, acele produse care nu sunt percepute de consumatori drept echipamente electrice. Cu această ocazie, ECOTIC s-a implicat prin organizarea unor campanii locale tip Orașe Curate și Stația de Reciclare, precum și prin realizarea unui vlog despre soluțiile de predare a deșeurilor electronice de mici dimensiuni.

În perioada mai – decembrie 2023, compania a implementat proiectul STEPS FOR URBAN MINING, finanțat prin EEA & Norway Grants. Proiectul a avut drept obiectiv transferul de know-how in managementul deșeurilor municipale, inclusiv al deșeurilor de echipamente electrice și electronic, în contextul în care prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), 585 de centre cu aport voluntar (CAV) vor fi construite în România până în 2026. Acțiunile principale din proiect au fost: vizitele de lucru la centre municipale din Norvegia a 31 de reprezentanți ai entităților implicate în managementul deșeurilor la nivel local, precum și lansarea ghidului cu recomandări pentru operarea CAV-urilor.

Activitatea ECOTIC cuprinde colectarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice în vederea atingerii țintelor de colectare conform legii, conștientizarea populației prin programe dedicate, implementarea și punerea la dispoziție de soluții de colectare a deșeurilor electrice ș implicare în dezvoltarea contextului legislativ la nivel național.