ECITIM, start-up românesc în domeniul energiei și operator al platformei EnergiePentruToti.ro, se află în proces de obținere a licenței de producător de energie electrică.

Am depus documentația necesară pentru a obține licența de exploatare comercială a capacităților de producție în luna septembrie, după ce primele demersuri le-am făcut la începutul anului, în februarie, când am contactat o firmă de consultanță. Ne așteptăm să obținem licența până la finalul primului trimestru din 2024”, spune Stelian Muscalu, director de dezvoltare la ECITIM.

În prezent, puterea instalată combinată a parcurilor fotovoltaice dezvoltate în cadrul platformei EnergiePentruToti.ro depășește 6 MW (22.400 de panouri montate) și plasează proiectul în topul celor mai mari investiții colective în domeniul energiei din România. Cele 13 parcuri fotovoltaice au fost dezvoltate de ECITIM în urma unei investiții de peste 6 milioane de euro, în colaborare și cu aportul a peste 600 de parteneri și investitori.

Toate investițiile și parteneriatele au fost realizate prin platforma EnergiePentruToti.ro, care facilitează colaborarea între entități diferite pentru construirea parcurilor fotovoltaice, permițând persoanelor fizice și juridice deopotrivă să dețină participații în proiecte.

Până la finalul anului, compania estimează finalizarea unui nou parc fotovoltaic, ce urmează a fi propus spre vânzare partenerilor după conectarea la rețea, complet funcțional și nu în stadiu de proiect, cum au fost toate celelalte proiecte realizate anterior.

Proiectele noastre sunt dezvoltate și funcționează, în prezent, respectând legea prosumatorului. Am decis să obținem licența de exploatare comercială a capacităților de producție de energie pentru a preîntâmpina eventuale schimbări de paradigmă legislativă. În același timp, în momentul în care creșterea a accelerat, o reașezare, pe noi baze, inclusiv legislative, a întregului business a devenit un obiectiv strategic pentru a continua dezvoltarea în același ritm”, mai spune Stelian Muscalu.

Strategia de dezvoltare a companiei ia în calcul alte 8 parcuri fotovoltaice în 2024, lucru care îi permite extinderea capacității de producție și a ofertei, concomitent cu consolidarea poziției în piață.