Cea mai mare fabrică de hârtie din România, DS Smith Zărnești, continuă să investească în proiecte educaționale care să contribuie la dezvoltarea profesională și personală a acestora.

Printre proiectele recente ale companiei dedicate elevilor, majoritatea urmând cursurile Liceului Tehnologic Malaxa din Zărnești, se numără “Award” – un proiect recunoscut la nivel global – care îi ajută pe tineri să dobândească abilități fundamentale, să își consolideze încrederea în sine și să își descopere punctele forte prin activități în afara sălii de clasă. Contribuția DS Smith acoperă atât nevoile logistice, cât și pe cele de mentorat, astfel încât participanții să își stabilească obiective precum îmbunătățirea condiției fizice, cultivarea unui sentiment de aventură și implicarea în activități de voluntariat în comunitatea din care fac parte și să lucreze pentru a le îndeplini.

Alți 40 de elevi din cadrul Liceului Tehnologic Malaxa au ales să se înscrie la “Job Shadow Day” – un program facilitat de Junior Achievement în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. În cadrul acestuia, tinerii au avut șansa de a petrece o zi în fabrică alături de angajații DS Smith, de la care au aflat mai multe despre oportunitățile, cerințele și responsabilitățile specifice unei cariere în domeniul industrial.

Începând cu luna martie 2025, în cadrul programului “Școala Altfel”, 50 de elevi de la școala Nae A. Ghica din Rucăr au venit la Zărnești pentru a descoperi tradiția fabricării hârtiei, practicile sustenabile și perspectivele de carieră. La scurt timp au urmat studenții din an terminal de la Universitatea Transilvania, Facultatea de Inginerie și Protecția Mediului în Industrie. Astfel de vizite sunt planificate și pentru luna mai.

Educația nu se rezumă la informațiile pe care le găsim în manuale – ea ține și de modul în care reușim să insuflăm curiozitatea, responsabilitatea și reziliența în rândul copiilor. Suntem mândri să putem susține programul “Award” și să îi întâmpinăm pe elevi în cadrul Săptămânii Altfel. Sperăm ca toți, indiferent de vârstă, să se simtă încurajați să își urmeze visurile și să își atingă potențialul”, a declarat Diana Ciuraru, Director Resurse Umane, DS Smith Zărnești.

Aceste inițiative se înscriu în obiectivul mai amplu al DS Smith de a promova la nivel local educația, grija față de mediu și dezvoltarea profesională. Prin încurajarea colaborării eficiente între spațiul academic și cel industrial, fabrica de hârtie din Zărnești își propune să le transmită tinerilor cunoștințele, valorile și aspectele practice de care au nevoie pentru un viitor de succes – în plan profesional și personal.

Din 2018, DS Smith deține în Zărnești cea mai mare fabrică de hârtie din România, care deservește aproape jumătate din cererea internă de hârtie. Materia primă este obținută integral din hârtie reciclabilă – un factor cheie pentru ca România să atingă obiectivele europene în ceea ce privește reciclarea hârtiei și ambalajelor de carton.

În România, DS Smith deține un centru de coordonare a operațiunilor de reciclare în București, două depozite de reciclare în Ștefănești și Cluj-Napoca, o fabrică de hârtie în Zărnești, două unități de producție de ambalaje în Ghimbav și Timișoara și trei centre de servicii, în Pitești, Timișoara și Otopeni, județul Ilfov, unde lucrează în total 650 de angajați.