Recicleta, colector autorizat pentru materiale reciclabile, cu o prezență de peste 14 ani pe piața din România, își continuă misiunea socială și devine unitate protejată. Astfel, companiile cu peste 50 de angajați pot obține, cu zero costuri, serviciile lor de colectare separată pentru reciclare, folosind bani din taxa plătită altfel la stat, pentru fondul de dizabilitate.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a comunicat că între 1 ianuarie 2022 și 30 noiembrie 2023, firmele de stat și private, dar și instituțiile publice au plătit la stat aproape 5 miliarde de lei taxă pentru neangajarea persoanelor cu dizabilități. Firmele pot utiliza, însă, jumătate din banii aferenți acestei taxe pentru a cumpăra bunuri și servicii de la unități protejate, care lucrează preponderent cu persoane cu dizabilități.

Din 416.747 persoane adulte încadrate în grad de handicap, cu vârsta între 16-66 ani, doar 47.466 persoane au statut de salariat, conform Autorității naționale pentru protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități. Oamenii cu dizabilități din România trebuie să aibă superputeri pentru a se adapta la o piață a muncii nepregătită pentru integrarea lor. De aceea, unitățile protejate sunt esențiale pentru inserția și menținerea lor ca angajați.

Serviciul inovator Recicleta a reușit să aibă continuitate datorită companiilor care au înțeles importanța antreprenoriatului social și de mediu și ne-am dorit să facem serviciul de colectare separată și mai accesibil companiilor”, a declarat  Florin Cîrnaru, manager program Recicleta.

Programul colectează, în București și Ilfov, cantități mici și medii de deșeuri reciclabile, la cerere, pentru firme care nu au spațiu de stocare. Dacă ar fi preluate la comun de serviciul de salubritate, multe dintre deșeuri ar ajunge în gropi de gunoi. Programul colectează hârtie, carton, Tetra Pak, plastic, metal și aluminiu, oferă garanția reciclării și infrastructură completă de colectare separată.

Economia socială, protecția mediului și inovația stau la baza modelului de funcționare Recicleta. În cei 14 ani de activitate, programul inițiat de asociația non-profit Viitor Plus, a deviat de la groapa de gunoi peste 1 milion de kilograme de deșeuri și a salvat echivalentul a 17.000 de copaci de la tăiere prin reciclarea hârtiei și a cartonului. Recicleta a început activitatea cu cargo-triciclete, iar în prezent are în dotare și o mașină electrică. În 2013, Recicleta a câștigat marele premiu la secțiunea de mediu, în cadrul Social Innovation Tournament, organizat de European Investment Bank Institute.