Deloitte România a asistat RetuRO, compania înființată conform legislației în vigoare pentru a administra Sistemul de Garanție-Returnare, considerat cel mai important proiect de economie circulară al României de până acum, în obținerea unei finanțări verzi de 426 de milioane de lei de la ING Bank. Aceasta constă într-un credit de investiții în valoare de 343 de milioane de lei, pe o perioadă de cinci ani, și un credit pentru capital de lucru de 83 de milioane de lei, pe o perioadă de doi ani.
Finanțarea va fi folosită de RetuRO pentru înființarea celor 17 centre regionale, pentru a investi în sistemul informatic care stă la baza funcționării proiectului, dar și în alte activități operaționale.
În acest moment, sunt deja contractate trei centre regionale de numărare și sortare, care sunt în pregătire pentru momentul Go Live, două centre mari la Timișoara și București și unul mai mic, la Cluj. Acestea trei permit lansarea Sistemului Returnare-Garanție, iar RetuRO va finaliza negocierile și pentru celelalte, care vor fi operaționale etapizat, până la mijlocul anului viitor.
Sistemul Garanție-Returnare presupune plata unei garanții de 50 de bani de fiecare dată când un consumator cumpără o băutură îmbuteliată și recuperarea acesteia, pe loc, în momentul în care returnează ambalajul la unul din punctele de colectare organizate de comercianți în cadrul magazinelor, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal. Cumpărătorul nu este obligat să returneze ambalajul în magazinul din care a cumpărat băutura, ci își poate recupera garanția de la orice magazin. Garanția se va aplica produselor precum bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase, în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau aluminiu, cu volumul cuprins între 0,1 și 3 litri. Regula este valabilă și pentru societățile din industria ospitalității, care comercializează aceste produse, dar, în acest caz, garanția este reținută doar pentru produsele consumate în afara locației. Sistemul Garanție-Returnare va deveni funcțional la finalul lunii noiembrie 2023.
„Finanțarea obținută de RetuRO este esențială pentru funcționarea Sistemului de Garanție-Returnare în România. Demersurile pentru găsirea unei instituții bancare care să sprijine acest proiect strategic unic și de amploare au început încă din luna decembrie 2022. A fost un proces care a durat șase luni, dar ne-am bucurat de sprijinul echipei Deloitte România, care ne-a asistat pe parcursul acestui traseu îndelungat. Practic, ne-am adresat tuturor băncilor mari din România, am explicat sistemul, beneficiile lui și ce vrem să facem, iar, în final, am încheiat un acord cu banca câștigătoare, ING Bank. A fost foarte important să avem lângă noi parteneri cu care împărtășim valori comune, modul în care privim dezvoltarea societății pe termen lung, progresul și implicarea într-un viitor sustenabil”, a declarat Cătălina Marga, CFO, RetuRO.
Practica de consultanță financiară a Deloitte România a asigurat asistența în vederea identificării surselor de finanțare necesare și în procesul de obținere a împrumutului de la ING Bank.
„Implicarea echipei multidisciplinare formată din specialiști Deloitte și avocați din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal în acest proiect a fost caracterizată nu doar de dedicare pe parcursul celor șase luni, ci și de entuziasm și de mândrie profesională, pentru că am contribuit la obținerea uneia dintre cele mai mari finanțări verzi din România, care va contribui, la rândul său, la implementarea celui mai important proiect local de economie circulară, ale cărei efecte asupra țării noastre vor fi de mare impact și de durată”, a declarat Magdalena Turiac, Director Adjunct, Consultanță Financiară, Deloitte România.
RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi – Asociaţia Berarii României pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu – şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a explicat Gemma Webb, CEO și Președinte RetuRO, în cadrul unei conferințe Deloitte pe tema finanțării sustenabile.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate