Potrivit Towards Green Building Value Chains: China and Beyond, cel mai recent raport publicat de Forumul Economic Mondial, realizat în colaborare cu Boston Consulting Group (BCG), 11 strategii identificate în cadrul raportului ar putea reduce emisiile din clădiri cu 80% și ar putea debloca oportunități de 1,8 trilioane de dolari pe piața globală până în 2030.

Raportul prezintă o foaie de parcurs pentru transformarea sectorului global al construcțiilor în vederea combaterii schimbărilor climatice și protejării biodiversității. Pe fondul unei urbanizări rapide la nivel mondial, determinată în principal de economiile emergente, raportul prezintă un argument oportun pentru decarbonarea sectorului, arătând cum s-ar putea genera câștiguri economice semnificative pentru cei care adoptă primele măsuri în această direcție, în paralel cu un impact pozitiv asupra mediului și societății globale.

„Noua frontieră a creșterii și a competitivității pentru actorii din sectorul construcțiilor va consta în dezvoltarea de materiale, proiectarea de metode de construcție și obținerea de rezultate operaționale care să aibă un nivel net zero de emisii de dioxid de carbon, un impact pozitiv asupra naturii și să fie rezistente la șocurile meteorologice extreme, promovând în același timp bunăstarea comunității și legăturile între oameni”, a declarat Gim Huay Neo, director general al Forumului Economic Mondial.

Clădirile sunt responsabile pentru 37% din emisiile globale de dioxid de carbon (CO2), iar 34% din speciile de pe Pământ suferă pierderi de habitat ca urmare a dezvoltării urbane. Având în vedere că se preconizează că urbanizarea rapidă, în special în economiile emergente, va continua în următoarele decenii, raportul face apel la o abordare cuprinzătoare și holistică a tranziției ecologice de-a lungul lanțului valoric global al sectorului construcțiilor și al întregului ciclu de viață al clădirilor, de la construcție și până la utilizare și ieșirea de uz. inclusiv construcția, utilizarea și sfârșitul vieții.

Raportul identifică patru caracteristici ale unei viziuni holistice pentru clădirile ecologice:

 Net zero: minimizarea emisiilor pe întreaga durată de viață a clădirilor, prin materiale și tehnologii inovatoare;
 Impact pozitiv asupra mediului: îmbunătățirea performanței de mediu a clădirilor prin integrarea elementelor naturale;
 Reziliență – maximizarea capacității clădirilor de a rezista condițiilor meteorologice extreme și volatilității climatice;
 Clădiri orientate spre bunăstarea populației: stimulează bunăstarea fizică și mentală a celor care locuiesc în aceste clădiri, îmbunătățind dezvoltarea comunității

„Complexitatea absolută a lanțului valoric al construcțiilor necesită ca actorii din amontele și din avalul sectorului să colaboreze și să găsească soluții precum alinierea standardelor în construcții sau inovații tehnologice în domeniu. Numai prin această colaborare vor fi deblocate complet cele 11 pârghii”,  a declarat Yvonne Zhou, Managing Director și Senior Partner la BCG.

Însă, pentru a atinge aceste obiective, factorii de decizie din industria construcțiilor și toate părțile interesate trebuie să ia în calcul o serie de factori de importanță majoră, printre care se numără continuarea politicilor privind reglementările și standardele industriei construcțiilor, progresul tehnologic, inteligența artificială, biomaterialele, precum și identificare de surse de finanțare.

În calitate de cea mai mare piață de construcții din lume și cu mai mult de jumătate din capacitatea globală de producție pentru multe materiale de construcții, China joacă un rol important în decarbonarea industriei construcțiilor, arată raportul. Tranziția Chinei spre un lanț valoric sustenabil în sectorul construcțiilor, nu numai că va genera valoare adăugată și noi oportunități de afaceri pentru actorii din industria chineză, ci ar putea fi elementul catalizator la nivel global al dezvoltării și adoptării de produse și servicii sustenabile pentru sectorul construcțiilor.

„China este cea mai mare piață din lume pentru producția și consumul de materiale de construcții. De aceea, trebuie să acționăm rapid, astfel încât să putem valorifica contribuția considerabilă a Chinei la transformarea lanțului valoric global al construcțiilor într-unul sustenabil”, a declarat Wu Yong, președintele Asociației Chineze pentru Eficiența Energetică în Construcții.

Raportul se bazează pe proiectul „Net-zero Opportunities of Value-chain Actions” (NOVA) dezvoltat în China, și care a fost lansat la reuniunea anuală 2024 a Forumului Economic Mondial de la Davos. Proiectul promovează cooperarea între actorii din amonte și din aval pe întregul lanț valoric al industriilor-cheie din China, pentru a urmări o tranziție net-zero coordonată a acestei țări. În prima sa fază, proiectul s-a axat pe două sectoare, clădirile și energia regenerabilă.