Pe 23 martie, milioane de oameni din întreaga lume s-au unit pentru cel de-al 18-lea an al evenimentului „Ora Pământului” cea mai mare mișcare voluntară pentru mediu din lume. Susținători din peste 180 de țări și teritorii au contribuit în mod colectiv la Banca Orelor pentru Natură, adunând peste 1,4 milioane de ore, ceea ce face ca Ora Pământului din acest an să fie Cea Mai Mare Oră Pentru Pământ de până acum.
La #OraPământului2024 au participat personalități publice importante, printre care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, campionul olimpic kenyan la maraton Eliud Kipchoge, actorul și influencerul columbian Sebastian Villalobos, modelul și prezentatoarea columbiană Claudia Bahamon, starul K-pop Super Junior Choi Siwon, actrițele Kate Walsh și Ananya Panday, fostul fotbalist profesionist camerunez Roger Milla, clubul de fotbal Paris Saint-Germain și mulți alții.
Ora Pământului din acest an a proiectat o rază de optimism, speranță și inspirație într-o lume din ce în ce mai divizată, mobilizând milioane de oameni din întreaga lume, aducând împreună susținători vechi și noi. Oamenii au fost invitați să se unească și să găsească cele mai plăcute modalități de a „oferi o oră pentru Pământ” prin intermediul unei platforme online interactive, Banca Orelor pentru Natură, care își propune să facă protecția mediului accesibilă, distractivă și cu semnificație personală.
Din cele 1,4 milioane de ore, oamenii din întreaga lume au dedicat peste 208.000 de ore reconectării cu natura prin dragostea lor pentru fitness, activități în aer liber și artă; peste 248.000 de ore pentru refacerea mediului înconjurător prin pasiunea pentru hrană și sustenabilitate; peste 703.000 de ore pentru a afla mai multe despre planeta noastră prin intermediul educației și divertismentului, peste 261.000 de ore pentru a-i inspira pe alții și aproape 45.000 de ore pentru alte modalități creative de a avea grijă de planeta noastră.
O serie de obiective de interes mondial au participat la momentul emblematic al Orei Pământului, printre care: Opera din Sydney, Turnul Tokyo, Ordos City din China, Turnul Namsan din Seul, Moscheea Shah Faisal, India Gate, London Eye, Colosseumul, Bazilica Vaticanului, Poarta Brandenburg, Turnul Eiffel, Empire State Building, Cascada Niagara, sediul ONU și multe altele.
António Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, a declarat: „Nevoia este urgentă. Clima noastră se prăbușește. Anul trecut a fost cel mai cald din toate timpurile. Ora Pământului este o manifestare globală de solidaritate pentru a alege o cale diferită. Demonstrează puterea pe care o are fiecare dintre noi în lupta pentru viitorul nostru.”
50.000 de oameni din România
În România, Ora Pământului 2024 a adus împreună peste 50.000 de oameni care au dedicat o oră pentru Planetă. 107 orașe și organizații neguvernamentale s-au alăturat mișcării și au ales să organizeze activități culturale, artistice și educative. Palatul Cotroceni, Palatul Victoria, numeroase ministere și instituții publice au întrerupt iluminatul interior și exterior în semn de susţinere a acţiunilor colective menite să promoveze protejarea planetei.
Cei 59 de voluntari care au ajutat primăvara să își reintre în drepturi prin activitatea desfășurată la Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București au oferit în total 2000 de ore pentru planetă, în timp ce 4950 de elevi și profesori din 202 grădinițe, școli și licee s-au angajat să se reconecteze cu natura, prin organizarea activității Picnic prietenos cu natura.
Evenimentul Ora Pământului 2024 organizat de WWF-Romania (Fondul Mondial pentru Natură) a fost susținut de influenceri și lideri de opinie precum Zoli Toth, Alina Vîlcu, Cristi Strava, Nicky Matei, Vitalie Cojocari, Bianca Adam, Laura Calin, de parteneri media interesați de bunăstarea naturii și a oamenilor – Cocor Media Channel, Phoenix Media, Radio Kiss FM, precum și de sponsori și voluntari corporate: Coca-Cola, Arrise PragmaticPlay, Autonom și HCLTech.
Succesul acestui eveniment s-a resimțit și în mediul online, unde Ora Pământului a fost în topul căutărilor în 37 de județe din România în perioada 18-25 martie 2024, conform Google Trends, iar hashtag-ul #OraPamantului2024 a fost folosit în peste 800 de mențiuni.
În Banca Orelor pentru Natură, participanții din România au înregistrat un total de 2367 ore, 33 de ore fiind dedicate activităților de reconectare cu natura, 2123 de ore restaurării naturii, 175 de ore au fost folosite pentru a studia și învăța lucruri noi despre Pământ, iar 36 de ore pentru a-i inspira pe semeni și a identifica noi modalități de a crea un impact pozitiv asupra planetei.
„Suntem recunoscători și încântați de impactul milioanelor de oameni care se unesc pentru a susține bunăstarea Planetei și, implicit, a locuitorilor ei. Protejarea planetei noastre este o responsabilitate comună și necesită acțiune colectivă. Ne dorim ca Ora Pământului să atragă mai mulți susținători în fiecare an, mai ales din rândul celor care nu s-au implicat până acum”, a menționat Simona Manea, Manager Comunicare al WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură).
articole recomandate