La Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP29) de la Baku, Azerbaidjan, băncile multilaterale de dezvoltare (BMD) au prezentat primul lor raport comun privind economia circulară: „Economia circulară în mișcare”.

Raportul prezintă 20 de studii de caz detaliate din întreaga lume și dintr-o varietate de domenii, de la gestionarea deșeurilor și alimente la sectorul construcțiilor, materiale plastice, textile, reciclarea bateriilor și recuperarea materiilor prime esențiale. Studiile de caz oferă o imagine de ansamblu a sprijinului acordat de BMD pentru economia circulară, care cuprinde servicii de consultanță, sprijin financiar pentru guverne, investiții în sectorul privat și sprijin pentru sectorul financiar.

Pe baza studiilor de caz, raportul oferă șase perspective-cheie:

  • Departe de a fi limitate la țările cu venituri ridicate, investițiile în economia circulară câștigă teren la nivel mondial, inclusiv în țările cu venituri medii și mici, în ciuda unui cadru de politică inegal.
  • Ca grup, băncile multilaterale de dezvoltare oferă o gamă largă de produse pentru dezvoltarea și sprijinirea economiei circulare, de la împrumuturi și investiții personalizate la sprijin consultativ.
  • Sectorul privat se implică activ în circularitate, dar este necesar un cadru de reglementare mai favorabil pentru a profita pe deplin de oportunitățile economiei circulare.
  • Orașele pot stimula inovarea și pot impulsiona acțiunile.
  • Sectorul financiar joacă un rol crucial în îmbunătățirea accesului la finanțare pentru întreprinderile circulare, dar are nevoie de orientări cu privire la modul de valorificare a acestei oportunități.
  • Intervențiile în domeniul economiei circulare ale BMD trebuie să implice activ și să sprijine cele mai vulnerabile populații și sectorul informal.

Banca Africană de Dezvoltare recunoaște potențialul transformator al economiei circulare de a genera locuri de muncă pentru tineri și beneficii ecologice prin practici regenerative și utilizarea eficientă a resurselor. Prin Facilitatea pentru economia circulară a Africii (Africa Circular Economy Facility – ACEF), Banca se angajează să continue să ofere țărilor africane posibilitatea de a valorifica numeroasele oportunități ale tranziției către circularitate”, a subliniat Dr. Anthony Nyong, director pentru schimbări climatice și creștere ecologică la Banca Africană de Dezvoltare.

„Economia circulară oferă un cadru util și soluții holistice în abordarea triplei crize planetare a pierderii biodiversității, poluării și schimbărilor climatice, a declarat Yoko Watanabe, director pentru mediu în cadrul Departamentului pentru schimbări climatice și dezvoltare durabilă al ADB. „Planul de acțiune pentru mediu al ADB, care este lansat în timpul COP29, stabilește foaia de parcurs pentru extinderea investițiilor favorabile naturii, inclusiv a acțiunilor legate de promovarea economiei circulare în Asia și Pacific.”

Gianpiero Nacci, director pentru afaceri durabile și infrastructură la BERD, a declarat: „Acest raport este o dovadă a colaborării în creștere dintre BMD, care se extinde acum la economia circulară. Ca grup, ne propunem să ajutăm întreprinderile să reducă deșeurile, să sporească eficiența resurselor și să construiască lanțuri de aprovizionare reziliente. La BERD, ne angajăm să stimulăm inovarea în domeniul soluțiilor circulare în regiunile noastre.”

„Economia circulară reprezintă o schimbare puternică, permițând creșterea în limitele planetei noastre «, a declarat Ambroise Fayolle, vicepreședintele BEI responsabil cu finanțarea mediului, acțiunile climatice și economia circulară, »Aceasta necesită parteneriate îndrăznețe și cunoștințe comune pentru a stimula și a extinde soluțiile cu impact. În calitate de bancă pentru climă a Uniunii Europene, BEI se angajează să își intensifice sprijinul pentru investițiile la nivel mondial în acțiuni climatice, durabilitatea mediului și economia circulară.”

„Sectorul financiar este esențial în impulsionarea tranziției către o economie circulară prin canalizarea investițiilor și crearea de instrumente financiare inovatoare care sprijină modelele de afaceri circulare și soluțiile axate pe eficiența resurselor, reducerea deșeurilor și proiectarea inteligentă”, a declarat Gabriel Azevedo, Chief Strategy Officer, IDB Invest. „Adoptarea unei economii circulare nu numai că deblochează oportunități de afaceri pentru o creștere durabilă și incluzivă, dar joacă, de asemenea, un rol semnificativ în abordarea crizei climatice.”

„Efectele schimbărilor climatice, ale pierderii naturii și ale poluării sunt resimțite în primul rând de țările în curs de dezvoltare. Nu mai putem menține o planetă locuibilă cu economii liniare care cresc acum și curăță mai târziu. Trecerea la abordări mai circulare poate sprijini crearea de locuri de muncă și competitivitatea țărilor – dar acest lucru necesită reglementări mai bune. Economia circulară prezintă oportunități enorme pentru sectorul privat. Băncile multilaterale de dezvoltare pot juca un rol-cheie în sprijinirea țărilor în crearea unui mediu politic adecvat pentru a atrage investiții din sectorul privat care să profite de oportunitățile oferite de economia circulară”, a declarat Valerie Hickey, director global pentru mediu, Banca Mondială.

În viziunea comună prezentată la Forumul mondial al economiei circulare de la Bruxelles din luna aprilie a acestui an, Grupul de lucru al BMD s-a angajat să promoveze schimbul de cunoștințe cu sectorul privat, societatea civilă și autoritățile locale, regionale și naționale. Membrii Grupului de lucru al BMD sunt: Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB), Banca Africană de Dezvoltare (AfDB), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Inter-Americană de Dezvoltare și BID Invest și Grupul Băncii Mondiale (Banca Mondială și IFC).