Producția de materiale de construcții și construcția de clădiri și alte structuri sunt în prezent responsabile pentru 10% din emisiile directe și indirecte de carbon la nivel mondial. Exploatarea clădirilor este responsabilă pentru alte 28%. Împreună, acestea reprezintă 38% din povara globală a emisiilor.

Acesta este motivul pentru care STRABAG și-a asumat responsabilitatea de a revoluționa industria construcțiilor și modul în care aceasta se raportează la mediu și la sustenabilitate. Obiectivul companiei este de a atinge neutralitatea climatică de-a lungul întregului lanț valoric până în anul 2040.

Reducerea emisiilor de carbon

STRABAG reduce emisiile de carbon printr-o varietate de măsuri și inițiative, concentrându-se pe eficiența energetică, utilizarea surselor de energie regenerabilă, optimizarea proceselor de construcție și inovații tehnologice.

STRABAG monitorizează consumul său de energie și implementează măsuri pentru a îmbunătăți eficiența energetică. Aceasta include, printre altele, măsuri pentru optimizarea consumului de energie electrică în clădiri, șantiere de construcții și unități de producție. STRABAG construiește și utilizează instalații de energie solară de peste zece ani. Compania și-a propus să dezvolte un cadru strategic pentru extinderea la nivelul întregului grup a producției de energie fotovoltaică.

În plus, STRABAG dezvoltă în mod sistematic tehnologii de reducere a amprentei de carbon a betonului și, împreună cu parteneri din industrie și cercetare, acumulează o experiență importantă în utilizarea betoanelor cu emisii reduse de carbon.

Strabag ADS Vizual 2 970x250px

Materiale și economie circulară

Avansul economic, creșterea populației globale și adaptarea la schimbările climatice stimulează construcția și întreținerea clădirilor și infrastructurii, ceea ce necesită volume considerabile de materii prime. Utilizarea responsabilă a resurselor, refolosirea și reciclarea acestora, precum și folosirea de materiale inovatoare, optimizate pentru reducerea emisiilor joacă un rol crucial în strategia STRABAG. Printre acestea se numără ClAir® Asphal, care folosește dioxid de titan pentru a descompune oxizii de azot toxici din aer, contribuind astfel la reducerea poluării atmosferice și a emisiilor de carbon, reducând în același timp zgomotul. De altfel, STRABAG este o companie inovatoare și în ceea ce privește reciclarea asfaltului.

Digitalizare, procese și inovație

STRABAG implementează 250 de proiecte de inovație și 400 de initiative de sustenabilitate. Utilizarea Building Information Modeling (BIM) permite planificarea și gestionarea eficientă a proiectelor, reducând risipa de materiale și consumul de energie. Modelele 3D detaliate permit echipelor să identifice și să rezolve problemele înainte ca acestea să devină critice, economisind timp și resurse. Proiectul 3DLight OnSite utilizează imprimarea 3D cu beton ușor pentru a crea structuri eficiente din punct de vedere al materialelor. Această tehnologie economisește semnificativ materialele și reduce amprenta de carbon cu până la 50%, comparativ cu metodele tradiționale.

Strabag ADS Vizual 1 970x250px

STRABAG în România

Prezentă pe plan local de 30 de ani, STRABAG activează în toate sectoarele de construcții, în special în segmentele de infrastructură de transport, construcții de clădiri și inginerie civilă, precum și în proiecte de construcții de mediu. Compania a contribuit semnificativ la modernizarea infrastructurii din România și la modelarea peisajului urban.

Subsidiara STRABAG din România s-a remarcat ca un pionier în utilizarea tehnologiei BIM. Aceste tehnologii au jucat un rol crucial în finalizarea înainte de termen a drumului expres care leagă Centura Oradea de Autostrada Transilvania, precum și în construcția terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Printre cele mai frecvente utilizări ale BIM în proiectele STRABAG se numără vizualizarea detaliată a proiectului, scanările șantierelor cu drona, controlul mașinilor și modelarea 3D pentru coordonarea tehnică și estimarea precisă a cantităților.