Cea de-a 3-a ediție a Conferinței OPEN MINDS, cel mai mare eveniment anual din România dedicat diversității și incluziunii, va avea loc pe 4 iunie 2025, la Casa Universitarilor din București. Evenimentul aduce împreună peste 1.000 de participanți și peste 50 de speakeri locali și internaționali – lideri din companii, ONG-uri, media, arte și leadership social – și propune o experiență interactivă, împărțită pe trei scene tematice.

Conferința din 2025 devine un moment-cheie pentru consolidarea agendei sociale, contravaloarea biletelor fiind direcționată către proiectul NO CAP, dezvoltat și susținut de Asociația OPEN MINDS în parteneriat cu Asociația InspirAction. Proiectul își propune să combată bullying-ul din școli prin educație, empatie și sprijin multidirecțional oferit elevilor, profesorilor și părinților.

În fiecare an, ne asumăm o cauză, iar în 2025 aceasta este NO CAP. Este pentru prima oară când un eveniment dedicat incluziunii generează, direct, resurse pentru intervenție socială în educație. Ne dorim ca fiecare participant să simtă că prezența lui la conferință contribuie la o Românie în care adolescenții se simt în siguranță, respectați și au vocea auzită. Este mai mult decât un bilet – este o investiție în siguranța emoțională a generațiilor viitoare”, afirmă Mirela Tănase, Vicepreședinte al Asociației OPEN MINDS.

Sub umbrela DEI (Diversitate, Echitate și Incluziune), conferința propune 8 teme de conversație aduse în fața unei comunități puternice de ALIAȚI care cred în schimbarea prin colaborare. Structurată pe trei scene tematice – INSPIRATION, KNOWLEDGE și MIND – conferința oferă o experiență completă: de la intervenții inspiraționale și studii de caz, la workshopuri interactive și dezbateri provocatoare.

Programul educațional NO CAP urmează a fi extins în peste 300 de licee din România până în 2027. Conceput ca un program multidimensional de prevenție și intervenție, NO CAP adresează o realitate alarmantă: România ocupă locul 3 în Uniunea Europeană în privința bullying-ului în școli. Conform datelor Eurobarometru și Salvați Copiii România, 49% dintre elevi spun că au fost victime directe ale hărțuirii, iar 4 din 5 au fost martori. Mai mult, doar 15% dintre profesori au primit instruire pentru a gestiona situațiile de bullying, iar 41% dintre părinți nu au încredere că școala le va proteja copiii.

Elevii au nevoie de un mediu în care să se simtă ascultați și respectați, unde relațiile sunt construite pe încredere și empatie, unde fiecare are ocazia să se descopere pe sine și să-și accepte unicitatea. Când un adolescent învață să se accepte pe sine, devine mai deschis față de cei din jur. Astfel, avem toată încrederea că suntem pe drumul cel bun spre o societate incluzivă”, a adăugat Simona Paraschiv, Președinte al Asociației InspirAction.