Concertul Regal organizat de Fundația Regală Margareta a României, unul dintre cele mai longevive și de succes eveniment de strângere de fonduri din România, revine la Ateneul Român, pe 25 octombrie, cu ediția a 14-a. Această impresionantă seară muzicală cu scop caritabil, reunește muzicieni români de excepție, susține tinerii artiști și are loc în prezența Familiei Regale a României.

Scopul nobil al serii de gală este să asigure burse pentru performanță tinerilor artiști talentați, dar cu resurse financiare limitate, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta darurile artistice. Participanții la eveniment se vor bucura de o experiență muzicală de înaltă ținută și vor primi o confirmare elocventă a faptului că susținerea lor face o diferență semnificativă.

În acest an, împreună pe scena Ateneului Român la Concertul Regal caritabil – tenorul Ioan Hotea și mezzosoprana Martiniana Antonie, într-un spectacol eveniment cu scopul nobil al strângerii de fonduri pentru bursele Tinere Talente. Alături de ei, Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeșelea.

“Este o mare bucurie și onoare să dirijez pentru a treia oară Concertul Regal din 25 octombrie, devenit deja tradiție. Ideea acestui concert a stat întotdeauna sub semnul generozității, iar Fundația Regală Margareta a României, prin sutele de burse oferite celor mai talentați tineri artiști din România, a reușit să aibă un puternic rol formativ în cultura noastră”, a declarat dirijorul Gabriel Bebeșelea.

Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top în lume. Formată în anul 2008, la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, reunește cei mai buni tineri muzicieni din România, având ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Anul acesta, pentru a șaptea oară, Orchestra Română de Tineret este invitată la Festivalul Internațional ”YoungEuroClassic” de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente culturale de gen din întreaga lume.

De-a lungul timpului, fondurile acumulate din sponsorizări și donații strânse la Concertul Regal caritabil au depășit suma de 1.800.000 de euro, reprezentând o investiție semnificativă în viitorul artistic al țării noastre. Până în prezent, 410 burse au fost acordate tinerilor talentați, provenind din medii cu venituri reduse, iar cu sprijinul oferit de mentori și prin promovarea susținută, aceștia au obținut realizări remarcabile atât la nivel național, cât și internațional. Programul Tinere Talente este recunoscut de 4 ori ca Cel mai bun Program de Artă și Cultură din România, fiind inclusiv laureat în anul 2022 la Gala Societății Civile.