Reunite sub platforma Energie pentru Bine, eforturile de responsabilitate socială ale CEZ România se concentrează pe patru domenii strategice de implicare comunitară: educație, mediu, dezvoltare regională și sănătate & wellbeing.

Strategia CEZ România de implicare în comunitate, pe lângă investiţiile în infrastructură pentru derularea activităţii operaţionale, crearea de locuri de muncă, dezvoltarea economică prin taxele plătite statului atinge și zona responsabilității sociale. Cele 4 domenii strategice de intervenţie aduc în prim-plan obiectivul principal al companiei, și anume de a oferi comunităţilor mai mult decât energie electrică și gaze naturale. Proiectele CEZ România se derulează în toate cele 9 judeţe în care compania își desfășoară activitatea – Argeș, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Mehedinţi, Teleorman, Constanţa și Caraș Severin. Acestea se aliniază Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă, transpuse și în Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030: ODD 3: Sănătate și bunăstare; ODD 4: Educaţie de calitate, ODD 5: Egalitate de gen; ODD 7: Energie curată și la preţuri accesibile, ODD 13: Acţiune climatică; ODD 1: Fără sărăcie, ODD 11: Orașe și comunităţi durabile.

În 2021, investiţiile CEZ România, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power, Tomis Team, MW Team Invest și Ovidiu Development în programe și proiecte în beneficiul comunităţii au însumat peste 1,4 milioane RON.

În 2021, investiţiile majore ale CEZ România în zona responsabilității sociale au vizat:

  • instalarea a 9 sisteme de panouri fotovoltaice la liceele din sudul României;
  • dezvoltarea programului „Adăpost cu energie” – derivat din implicarea furnizorului CEZ Vânzare în proiectul european de combatere a sărăciei energetice, SocialWatt, în urma căruia 15 locuinţe din Târgu Jiu au devenit mai eficiente energetic;
  • alimentarea gratuită cu energie 100% regenerabilă a Palatului Copiilor Alexandria;
  • acces la educaţie timpurie de calitate;
  • dotarea cu echipamente medicale performante a spitalelor;
  • reducerea decalajului între comunităţile rurale și urbane prin educaţie digitală și coding;
  • oportunităţi de carieră pentru tinerii care părăsesc centrele de zi, dar și campanii sociale dedicate partenerilor de business.

Implicarea CEZ România în proiecte de CSR în 2021, în cifre:*

Maratonul Olteniei

A IX-a ediţie a Maratonului Olteniei a readus fizic împreună, la Râmnicu Vâlcea, iubitorii de sport și fapte bune. Prezentat sub conceptul învingătorilor, evenimentul de tradiţie a reunit comunitatea de sportivi care promovează un stil de viaţă sănătos, mișcarea în aer liber, dar şi sprijinul acordat comunităţii locale.

Suma direcționată în 2021: 20.382 EUR
Suma totală direcționată: De la prima ediţie, din 2013, Maratonul Olteniei a donat prin intermediul partenerilor ONG 115.000 euro care s-au concretizat în proiecte cu impact pozitiv în comunitate

Campanii sociale implementate în parteneriat cu colaboratorii de business
Cu ocazia fiecărei sărbători mari din an, partenerii CEZ România aleg un dar simbolic realizat de producătorii locali și de artizanii unor afaceri sociale sau donează către un partener ONG pentru a susţine o cauză locală.

Generatorii de Bine
În 2021, 8 proiecte depuse de colegi s-au transformat în fapte bune prin programul „Generatorii de Bine”, o iniţiativă prin care compania susţine proiecte sociale de sănătate & wellbeing, mediu, educaţie și dezvoltare regională. În total, compania a acordat 40.000 de euro pentru implementare.

Harta cu energie verde se conturează în Oltenia
Aproape 3.000 de elevi și profesori, dar și viitoarele generaţii din câte un liceu din Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea, Teleorman, Caraș-Severin și Constanţa au beneficiat de energie verde datorită iniţiativei de a monta și dona comunității locale sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de 15 kW fiecare. Investiția totală a fost de 142.000 EUR.

În primele 6 luni, cele peste 500 de panouri au generat aproximativ 100.000 kWh de energie verde, au redus emisiile de carbon cu 30.000 kg, au economisit 50.000 RON și au redus consumul de energie din reţea cu aproximativ 20%.

Ziua Internaţională a Voluntarului – Deschidem uși pentru a face bine
De Ziua Internaţională a Voluntarului, sărbătorită în fiecare an pe 5 decembrie, angajații CEZ România împreună cu Asociaţia The Social Incubator au donat 3.000 EUR (echivalentul a 1500 de SMS-uri trimise pe parcursul unei luni în cadrul campaniei de strângere de fonduri) pentru integrarea socio-profesională a tinerilor proveniți din unele centre și case de tip familial din judeţele Vâlcea, Mehedinţi, Constanţa și Olt.

CODE Kids
2021 a fost al 3-lea an consecutiv în care CEZ România și Fundaţia Progress au susținut programul CODE Kids. Copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani fac coding în bibliotecile publice cu scopul de a dezvolta competenţe digitale și de a crea o mișcare naţională de coding și ȘTIM (Știinţă, Tehnologie, Inginerie și Matematică). În plus, pe lângă atelierele online de competenţe non-tehnice susţinute de mentorii interni, compania a creat Școala Internă de Coding, pentru copiii colegilor, pasionaţi de acest domeniu.

#AdapostCuEnergie
Este un program de responsabilitate socială implementat cu sprijinul Asociaţiei CSR Nest, în cadrul proiectului european SocialWatt. Scopul programului este de a reduce sărăcia energetică și de a oferi clienţilor casnici vulnerabili acces la servicii moderne de energie, cu sprijinul organizaţiilor neguvernamentale. Suma direcționată spre acest proiect a fost de 39.000 RON. Prin ediția din 2021, au fost dotate cu electrocasnice moderne și eficiente energetic locuinţele a 15 copii proveniţi din familii monoparentale, îmbunătăţind astfel condiţiile de viaţă ale acestora, dar și eficienţa energetică a caselor în care locuiesc. Copiii vizaţi de proiect au beneficiat de 8 ateliere inter-generaţionale, construind astfel o relaţie puternică părinte-copil și o punte între așteptările părinţilor și nevoile celor mici.

Energie verde gratuită, timp de 6 luni, pentru Palatul Copiilor Alexandria
Iniţiativa este rezultatul concursului ”Green Challenge” prin care fanii celui mai mare festival de la malul Mării Negre, Neversea, au avut ocazia să compună melodii inspirate de sunetele turbinelor eoliene din Parcul Eolian CEZ. Toate melodiile create au generat un total de 50 MW de energie verde pe care CEZ Vânzare „i-a licitat” în rândul instituţiilor educaţionale din zona Olteniei care, la rândul lor, au propuns un proiect social pentru a beneficia de această energie. Beneficiarul a fost ales din rândul a 4 licee cu profil artistic și muzical, dar și 5 Palate ale Copiilor din regiune.

O mai bună educaţie timpurie pentru 40 de preșcolari din localitatea Necșești, judeţul Teleorman
Lipsa resurselor materiale îi privează pe copii de oportunităţile educaţionale. CEZ Vânzare și Asociaţia Pastel au devenit parteneri de fapte bune în proiectul grădiSTART tocmai pentru a întâmpina aceste dificultăţi cu care se confruntă copiii din mediul rural. Împreună, au echipat 40 de preșcolari de la Grădiniţa din Necșești, judeţul Teleorman. Fiecare kit donat a valorat 600 LEI și a cuprins haine, încălţăminte, rechizite, jocuri potrivite vârstei, cărţi de activităţi și de povești.

Implicarea TMK Hydroenergy Power în proiecte de CSR în 2021, în cifre:*

Ecologizări în zona Grebla – Văliug – Secu
Compania organizează periodic acţiuni de ecologizare alături de voluntarii interni și ia măsuri pentru a menţine curate lacurile Grebla, Secu, Gozna, Văliug și Timiș Trei Ape, judeţul Caraș-Severin. 20 de saci de resturi menajere au fost colectaţi după această acţiune. De asemenea, sunt planificate inspecţii periodice și de întreţinere a versanţilor pentru prevenirea eroziunii solului și a alunecărilor de teren. Având în vedere zona de activitate, aflată în aria protejată sau chiar monumente istorice (așa cum este hidrocentrala Grebla), toate lucrările de investiţii sau modernizări au ca sarcină clară aducerea terenului la starea iniţială după fiecare lucrare. Alături de reprezentanţii Parcului Naţional, se iau permanent măsuri tehnice pentru asigurarea culoarului liber pentru ca animalele sălbatice să traverseze canalele de apă.

Implicarea Tomis Team, MW Team Invest și Ovidiu Development în proiecte de CSR în 2021, în cifre:*

Acces la servicii de sănătate pentru comunitatea din Cogealac
Energia pentru bine donată în cadrul proiectului „Generatorii de Bine” s-a multiplicat pentru Centrul Medical STAL din Cogealac, fiind singura unitate din zona de nord a Constanţei care oferă servicii medicale de urgenţă. Pentru a spriji comunitatea, a fost echipat Centrul cu un defibrilator performant, un aparat de vizualizare vene, un holter, concentrator oxigen și tensiometru, care contribuie la identificarea patologiilor cardiace care pun în pericol iminent viaţa.

Haine groase și încălţăminte adecvată de iarnă pentru copiii din comunităţi vulnerabile
Voluntarii celor trei companii au demarat prima acţiune de tip ShoeBox și au pregătit în perioada sărbătorilor de iarnă pachete cu geci și ghete pentru cei peste 100 de copii din familii cu posibilităţi financiare reduse din localităţile Cogealac și Râmnicu de Jos.

Grija față de mediu la CEZ România
CEZ România este din 2019 (cu o durată de 36 de luni) susţinător activ al proiectului european SocialWatt. Acesta este finanţat prin Programul de Cercetare și Inovare Horizon 2020 al Uniunii Europene și are ca scop reducerea sărăciei energetice prin implicarea entităţilor din domeniul energiei în dezvoltarea unor soluţii inovatoare, aplicabile la nivelul comunităţilor vulnerabile.

În ceea ce privește investițiile în energie verde, compania acționează pe trei direcții: investiții în producerea de energie verde (solară și eoliană), sprijinirea prosumatorilor (producători de energie solară) și investiții în infrastructura de încărcare a automobilelor electrice. De altfel, CEZ România operează cel mai mare parc eolian pe uscat din sud-estul Europei, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac și Grădina, sistemul hidroenergetic de lângă Reșita, format din 4 microhidrocentrale precum și amenajările hidro aferente de la Timiș Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu.

Nu în ultimul rând, compania investește și în reîmpăduriri și în ecologizări și curățarea luciului apei. De exemplu, în 2021, CEZ România s-a alăturat proiectului „Adoptă un copac!”, derulat de Asociația Viitor Plus și a împădurit cu 5.000 de puieţi localitatea Mereni din judeţul Constanţa.

În anii anteriori pandemiei, în 2019 de exemplu, 250 de voluntari s-au mobilizat alături de Ocolul Silvic Băbeni, Direcţia Silvică Vâlcea, Direcţia Silvică Olt, Ocolul Silvic Cotmeana și Ocolul Silvic Târgu Jiu într-o amplă acţiune de împădurire care a rezultat în plantarea a 10.000 de puieţi. În ultimii șase ani, compania a plantat 40.000 de puieţi, potrivit raportului de sustenabilitate pe anul 2021.