În luna iulie, 16 profesori din 14 licee, din 13 orașe din România – Topoloveni – Argeș, Bacău, Bistrița, Brașov, București, Buzău, Târgu-Jiu, Iași, Brănești – Ilfov, Baia Mare, Lugoj, Timișoara, Focșani – au participat la programul de pregătire practică și teoretică în domeniul gastronomiei sustenabile, derulat ca parte a proiectului Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, sub coordonarea lui chef Florin Kiss.

Carrefour România abordează într-un mod holistic inițiativele de sustenabilitate, angrenate în jurul alimentației sănătoase, localizării și impactului asupra mediului. În ceea ce privește alimentația sănătoasă, programul global Act For Food introduce noțiunea de tranziție alimentară, care încurajează consumul responsabil. Cu sprijinul organizațiilor partenere, desfășurăm în mod constant acțiuni de educație și promovare a unui stil de viață sănătos. Alături de WorldSkills România, prin proiectul „Educație pentru Gastronomie Sustenabilă” introducem o nouă disciplină în curricula școlară, gastronomia sustenabilă, o bornă educativă de importanță națională, cu impact pe termen lung. Vom continua să propunem inițiative de prevenire și combatere a risipei alimentare – un proces care necesită eforturi susținute, pe multiple fronturi”, Alina Gamauf, Membru în Comitetul Executiv, Carrefour România.

Proiectul Educație pentru Gastronomie Sustenabilă vizează dezvoltarea de Centre de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile, în cadrul liceelor de specialitate partenere, în care elevii să poată fi pregătiți de cadrele didactice aliniate la standardele internaționale din domeniu, să aibă acces la resurse pentru activități practice de formare și la curriculum aliniat la nevoile actuale din industrie, cu focus pe dezvoltarea competențelor cerute pe piața muncii.

Gastronomia sustenabilă nu este doar un trend, ci o necesitate într-o lume în continuă schimbare. În cadrul proiectului Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, am avut ocazia să lucrez alături de un grup de profesori de specialitate din toată țara. Am abordat o varietate de subiecte relevante, precum impactul producției alimentare asupra mediului înconjurător, gestionarea responsabilă a resurselor, alegerea ingredientelor durabile și metode inovatoare de reducere a deșeurilor. Prin activitățile derulate direct în bucătărie, dublate de aspecte teoretice, am demonstrat că putem adopta practici sustenabile în bucătării și restaurante, fără a compromite calitatea și creativitatea când vine vorba de preparatele culinare”, a declarat Florin Kiss, Executive Chef.

Cele 14 școli reprezentate în programul de pregătire în domeniul gastronomiei sustenabile au fost selectate la începutul anului, din 44 de licee aplicante la nivel național. Suplimentar, pe baza pregătirii online, a suportului de curs dezvoltat în cadrul proiectului și a practicii derulate în laboratoarele școlare și la agenții economici parteneri, alți 19 profesori de specialitate din 17 licee vor introduce noua disciplină de studiu, pentru a le oferi elevilor oportunități de învățare ce corespund cerințelor actuale ale angajatorilor.

Începând cu anul școlar 2023-2024, în 31 de licee implicate în proiect va fi introdusă o nouă disciplină de studiu, care va îmbina noțiuni teoretice cu sesiuni de practică în cadrul laboratoarelor liceelor, restaurantelor și firmelor de catering partenere. Din toamnă, peste 900 de elevi vor derula activități ce le vor permite să-și dezvolte abilitățile și cunoștințele specifice gastronomiei sustenabile, sub îndrumarea profesorilor, a specialiștilor din restaurantele și firmele de catering partenere și a voluntarilor Carrefour România.

Proiectul își are finalitatea în toamnă, la Olimpiada Națională WorldSkills de Bucătari, bazată exclusiv pe probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile. Rolul olimpiadei este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională și de a sublinia importanța acestor meserii și de a evidenția valoarea profesioniștilor din acest domeniu.