Carrefour România și Fundația WorldSkills România, cu sprijinul Fundației Carrefour din Franța, lansează Education for Sustainable Cooking, un proiect adresat elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic.

Prin intermediul acestui proiect, o nouă disciplină de studiu va fi introdusă în licee de alimentație publică, pentru formarea viitorilor profesioniști din România, în acord cu principiile și practicile gastronomiei sustenabile. Noua disciplină va îmbina noțiuni teoretice cu sesiuni de practică în cadrul restaurantelor și firmelor de catering partenere.

„Studierea și practicarea gastronomiei sustenabile sunt importante pentru că ne ajută să înțelegem beneficiile alegerii alimentelor locale și de sezon. Aceste alimente sunt mai sănătoase, au un impact mai mic asupra mediului și contribuie la reducerea risipei alimentare, la crearea unei culturi a alimentației responsabile și durabile, dar și la promovarea unor practici mai bune în ceea ce privește alegerea, pregătirea și servirea alimentelor”, a declarat Victor Dumitrache, Program Director, WorldSkills România.

„Alimentația sănătoasă este încorporată în nucleul modelului nostru de afaceri, în timp ce acțiunile concrete de reducere a risipei alimentare şi grija pentru utilizarea cât mai eficientă a resurselor fac parte din rândul preocupărilor noastre zilnice. Ne bucurăm că prin Education for Sustainable Cooking, alături de partenerii noştri din WorldSkills România şi cu suportul colegilor din Fundația Carrefour Franța, cărora le mulțumim pentru implicare, avem ocazia să promovăm aceste principii şi în rândul elevilor.” a declarat Alina Gamauf, Membru în Comitetul Executiv, Carrefour România.

Proiectul va fi demarat cu o pregătire aprofundată a cadrelor didactice, care va avea loc în perioada mai – iunie 2023, după selecția şcolilor partenere și va fi susținut de către un expert în domeniul gastronomiei sustenabile. Astfel, începând cu anul școlar 2023-2024 elevii vor studia noua disciplină de gastronomie sustenabilă, sub îndrumarea profesorilor și a specialiștilor din restaurantele și firmele de catering partenere.

Prin intermediul proiectului Education for Sustainable Cooking vor fi create, totodată, zece Centre de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile, în cadrul liceelor de specialitate, unde elevii, sub coordonarea profesorilor, au acces la resurse pentru activități practice de formare și curriculum aliniat la nevoile din industrie și la standardele internaționale din domeniu. În mod prioritar, va fi urmărit parcursul elevilor, cu un accent deosebit pe dezvoltarea competențelor necesare și pregătirea pentru integrarea pe piața muncii.

Proiectul își are finalitatea în Olimpiada Națională WorldSkills de Bucătari, bazată exclusiv pe probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile. Rolul olimpiadei este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională și de a sublinia importanța acestor meserii pentru sănătatea societății și evidenția valoarea profesioniștilor din acest domeniu.

Școlile s-au putut înscrie în proiect în perioada 27 februarie – 12 martie 2023.