GPW (Bursa de Valori din Varșovia) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au publicat o actualizare a Ghidurilor de raportare ESG, un ghid pentru companiile listate pe GPW. Orientările din ghid sunt concepute pentru a sprijini emitenții în raportarea non-financiară pentru a răspunde așteptărilor investitorilor. 

Trecerea către investițiile sustenabile s-a accelerat brusc în ultimii doi ani. Acesta a fost determinat de conștientizarea crescândă a investitorilor cu privire la beneficiile integrării factorilor ESG în strategiile de afaceri, combinată cu presiunea de reglementare asupra administratorilor de active și a companiilor pentru a dezvălui informații legate de climă și sustenabilitate, astfel încât să asigure o raportare fiabilă a finanțelor durabile. Experiența a determinat Bursa de Valori din Varșovia și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare să actualizeze Ghidurile de raportare ESG pentru 2021. Ghid pentru companiile listate pe GPW.

Încă o dată, această publicație poate oferi instrumente practice pentru a sprijini emitenții în dezvăluirile ESG, în funcție de nevoile investitorilor. În special, poate aborda cerințele CSRD, care va acoperi în curând aproape patru mii de entități din Polonia, în pregătirea pentru raportarea indicatorilor ESRS (Standardele europene de raportare a durabilității). Ghidul oferă recomandări pentru o listă de indicatori ESG cheie așteptați de investitorii de pe piața de valori globale. Capitolele documentului acoperă definițiile ESG, mediul de reglementare, abordarea raportării și etapele redactării unui raport de sustenabilitate. Anexa oferă o listă de indicatori așteptați de investitori. Ca atare, Orientările pot fi un instrument util pentru emitenți și investitori în adaptarea la noile provocări ale finanțelor durabile.

Multe entități active pe piața de capital, care văd nevoia de a îmbunătăți calitatea raportării ESG, au fost implicate în procesul de elaborare a actualizării Ghidurilor. Le suntem recunoscători pentru că ne-au împărtășit cunoștințele și experiența. Aș dori să mulțumesc BERD și Steward Redqueen pentru parteneriatul lor, care a permis acest set de informații complementare care poate fi o resursă utilă atât pentru companiile care raportează, cât și pentru utilizatorii de rapoarte”, a declarat Izabela Olszewska, membru al Consiliului de Administrație al GPW.

BERD se angajează să sprijine Polonia în tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon și rezistentă la climă, în conformitate cu agenda UE de finanțare durabilă. În ultimii ani, mai mult de două treimi din investițiile noastre în Polonia au fost ecologice. Pentru a doua oară, ca parte a angajamentului nostru, suntem încântați să sprijinim GPW ca partener în publicarea Ghidurilor de raportare ESG. Actualizarea abordează noile cerințe și cererea crescândă a investitorilor pentru date ESG consistente și comparabile ale companiilor. Acesta ia în considerare principiile cheie ale finanțării durabile în Uniunea Europeană și cele mai bune practici. Scopul Orientărilor este de a sprijini tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, verde, competitivă și favorabilă incluziunii și de a poziționa GPW ca lider regional în dezvoltarea durabilă. Intenționăm să continuăm să sprijinim piețele de capital și clienții noștri în raportarea de sustenabilitate”, a declarat Elisabetta Falcetti, Director Regional BERD pentru Polonia și Statele Baltice.

Noua versiune a Ghidurilor de raportare ESG este rezultatul multor luni de muncă grea. Textul original a fost în mare parte actualizat și extins. Scopul nostru a fost să creăm un document care să ia în considerare reglementările UE și standardele internaționale de raportare a durabilității. Orientările prezintă în detaliu CSRD și ESRS și oferă o serie de sugestii practice și informații pentru a ajuta companiile poloneze să îndeplinească noile obligații de raportare. Dorim să mulțumim GPW și BERD pentru cooperare și pentru că ne-au încredințat încă o dată pregătirea acestui document important”, a declarat Magdalena Krzysztofik, șeful Biroului CEE la Steward Redqueen.

Având în vedere importanța tot mai mare a raportării non-financiare, GPW intenționează să ofere o gamă largă de activități de informare pentru emitenți, inclusiv ateliere de lucru.

Ghidul poate fi consultat aici ESG Reporting Guidelines. Guide for Companies Listed on GPW.