Banca Europeană de Investiții (BEI) salută lansarea Protocolului Organizației Națiunilor Unite privind investițiile în oceane, un nou cadru cuprinzător pentru alinierea fluxurilor financiare și a practicilor comerciale la tranziția către o economie durabilă a oceanelor. În calitate de partener de cunoaștere în dezvoltarea acestuia, BEI recunoaște protocolul ca fiind un ghid vital pentru extinderea finanțării în vederea obținerii unui ocean sănătos și rezistent.

Pactul Global al Organizației Națiunilor Unite și Inițiativa Financiară a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP FI) au prezentat astăzi Protocolul, care se bazează pe Principiile Oceanului Durabil ale Compactului Global al ONU și pe Principiile Finanțării Economiei Albastre Durabile ale UNEP FI. Protocolul privind investițiile în oceane oferă instituțiilor financiare, asigurătorilor, industriilor oceanice, guvernelor și instituțiilor de finanțare a dezvoltării o cale clară de promovare colectivă a creșterii economiei durabile a oceanelor și de realizare a Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), inclusiv ODD14 („Viața sub apă”).

În calitate de cel mai mare susținător al economiei albastre în rândul instituțiilor de finanțare a dezvoltării, Grupul BEI a alocat 10,6 miliarde euro pentru proiecte din domeniul economiei albastre între 2020 și 2024, mobilizând investiții totale în valoare de 43 de miliarde euro. BEI a fost, de asemenea, co-fondator al Principiilor de finanțare durabilă a economiei albastre în 2017, contribuind la stabilirea unui standard global pentru investiții responsabile.

Publicarea Protocolului privind investițiile în oceane are loc într-un moment crucial, pe măsură ce se creează o dinamică globală în jurul unei agende favorabile naturii, a necesității urgente de a reduce emisiile de carbon și a accelerării acțiunilor de combatere a poluării cu plastic și substanțe chimice. Protocolul este menit să stimuleze colaborarea între mai multe părți interesate în perioada premergătoare etapelor majore privind oceanele, clima și biodiversitatea.

Elementele-cheie includ:

  • Orientări holistice pentru actorii financiari în vederea gestionării riscurilor de mediu și a continuării creșterii în sectoare precum energiile regenerabile offshore, fructele de mare durabile și infrastructura rezistentă la schimbările climatice.
  • Recomandări privind datele și divulgarea, care promovează o mai mare transparență în ceea ce privește riscurile și impactul legate de natură și alinierea la cadrele globale de raportare, inclusiv Grupul operativ privind divulgările financiare legate de natură, Grupul operativ privind divulgările financiare legate de climă și obiectivele bazate pe știință.
  • Foi de parcurs sectoriale care prezintă practici operaționale și de finanțare responsabile în transportul maritim, turism, pescuit, energie regenerabilă și alte industrii oceanice esențiale.
  • Sprijin în materie de politici și reglementări pentru promovarea unor medii pregătite pentru investiții, evidențierea importanței amenajării spațiului marin și încurajarea stimulentelor pentru practici durabile.
  • Rolul catalizator al finanțării dezvoltării în avansarea dezvoltării conductelor pentru economia durabilă a oceanelor, în special pe piețele emergente și în comunitățile de coastă cele mai vulnerabile la schimbările climatice.

„Protocolul ONU privind investițiile în oceane este o completare puternică a Principiilor de finanțare a economiei albastre durabile, pe care BEI le-a co-fondat”, a declarat Ambroise Fayolle, vicepreședinte al BEI. „Acesta oferă guvernelor, instituțiilor financiare, asigurătorilor și companiilor claritatea și orientările necesare pentru alinierea investițiilor private la Obiectivele de dezvoltare durabilă. Prin stabilirea unor recomandări clare pentru investiții responsabile, protocolul va contribui la asigurarea faptului că creșterea în industriile oceanice merge mână în mână cu protecția mediului și incluziunea socială. La BEI, așteptăm cu nerăbdare să contribuim la transformarea acestor recomandări în acțiuni concrete în beneficiul oamenilor și al planetei.”

Un ocean prosper este esențial pentru biodiversitate, securitatea alimentară, reziliența la schimbările climatice și mijloacele de trai la nivel mondial. Economia durabilă a oceanelor face legătura între sănătatea oceanelor și prosperitate, ceea ce face ca finanțarea direcționată să fie mai urgentă ca niciodată. Aceasta este esențială pentru atingerea obiectivelor ODD, a Acordului de la Paris și a Cadrului mondial Kunming-Montreal privind biodiversitatea. Având în vedere că sănătatea oceanelor este inseparabilă de prosperitatea globală, presiunile crescânde – creșterea temperaturii oceanelor, pescuitul excesiv, poluarea, pierderea biodiversității, guvernanța deficitară și accesul inechitabil la resursele marine – evidențiază urgența investițiilor și a politicilor specifice care protejează ecosistemele marine și creează oportunități economice echitabile.

Dimensiunea economiei oceanelor este deja echivalentă cu a cincea cea mai mare economie a lumii, iar piețele globale depind de oceane și de industriile lor pentru a susține 90% din volumul comerțului mondial. Dezvoltarea unei economii regenerative și durabile a oceanelor devine din ce în ce mai importantă pentru tranzițiile globale în materie de comerț, infrastructură, energie, reziliență climatică, securitate alimentară și turism regenerativ.

Protocolul privind investițiile în oceane răspunde necesității critice de a depune eforturi rapide și holistice pentru a conserva ecosistemele oceanice și pentru a stimula creșterea în sectoarele durabile bazate pe oceane. Protocolul prezintă pași realizabili pentru alinierea investițiilor la rezultate pozitive din punct de vedere al naturii și al climei, încurajând inovarea în sectoarele-cheie ale oceanelor. Până în 2050, se estimează că valoarea de piață a unei economii oceanice reorientate, durabile și echitabil partajate va ajunge la 5,5 trilioane de dolari americani.